Северна Корея отново напомни за себе си, след като поредната балистична ракета, изстреляна по нареждане на президента Ким Чен Ун, прелетя над Япония. Успешният тест на водородна бомба пък показа, че страната разполага с технологии за контрол на ядрената енергия. С всичко това изкуствено създадената преди 70 години държава предизвика безпокойството и възмущението на целия свят, а само преди броени часове президентът на САЩ - Доналд Тръмп, заплаши лидера на Северна Корея с тотално унищожение от трибуната на ООН.


Време е и ние да си припомним или запознаем с някои от най-стряскащите факти за най-самоизолиралата се комунистическа държава на света:


1. През 1945 г., в края на Втората световна война северната и южната част на Корейския полуостров са окупирани съответно от двете големи сили - Съветския съюз и Съединените щати. Комунистическите идеи безспорно оказват огромно влияние върху оформянето на политическия облик на Севера, което довежда до сериозни противоречия с южната част. Това на свой ред води до избухването на Корейската война, която завършва с разделянето на Корея на две части: Северна и Южна Корея.

2. Държавата Северна Корея е основана през 1948 г., а официалното й име е Корейска Народно-демократична република (КНДР).

3. Въпреки че гражданите на Северна и Южна Корея са споделяли общ език, история и традиции в продължение на 5 000 години, от момента на разпадането на Корея през 1948 г. до днес над 10 милиона корейци остават разделени от своите семейства.


4. Северна Корея има собствено летоброене, чието начало е поставено с рождената година на Ким Ир Сен – първият диктатор на страната. Затова там не е 2017 г., а 105 г.

5. Ким Ир Сен е роден на 15 април 1912 г. - денят, в който потъва злополучно известният кораб „Титаник“.

6. През 50-те години на 20-и век близо до границата с Южна Корея Северна Корея построява Kijong-dong – примамливо красив град, в който в действителност не живее никой. Истината е, че севернокорейското правителство го създава с цел примамване на южнокорейците на тяхна територия.

7. В Северна Корея присъдите, които се издават, обхващат семейството на извършителя на престъплението до трето поколение. Това означава, че осъденият отива в затвора заедно със съпругата и децата си. Неговите деца се раждат там и умират там, както и неговите внуци. Зловещо и... тъжно.

8. Носенето на дънки в Северна Корея е престъпление.

9. В Северна Корея хората не знаят какво е почивен ден. Работната седмица се състои от 6 дни, а в седмия ден гражданите са принудени да работят „доброволно“. В случай че някои от тях решат да не се включат в работния процес през уж почивния ден, рискуват да си навлекат завистта и интригите на колегите и ръководството.

10. През последните 60 години от страната са избягали над 23 хиляди души, които са емигрирали в Южна Корея. За същия този период само двама души са се заселили в Северна Корея.

11. През 2013 г. президентът на страната Ким Чен Ун убива собствения си вуйчо, като го пуска в клетка със 120 изгладнели кучета.

12. Във всеки дом в Северна Корея звучи денонощно правителствено радио, което се контролира от държавата. То не може да бъде изключвано. Утехата е, че поне звукът му може да се намали.

13. Всички видове моторни превозни средства са забранени за обикновените хора. С такива могат да разполагат единствено военните и депутатите.

14. В Северна Корея се намира най-големият стадион на света, който има 150 000 места. Намира се в столицата Пхенян и е завършен през 1989 г.


15. Изборите в Северна Корея се провеждат веднъж на пет години, като бюлетината включва само едно име, избрано от управляващата Корейска работническа партия.

16. В Северна Корея няма интернет, а мобилните телефони са забранени. Нарушителите се наказват със затвор.

17. Севернокорейците имат право да избират измежду 28 вида прически, одобрени от правителството, които са наложени от властвалите над страната диктатори.

18. В Северна Корея е наложен с пълна сила култът към личността. Президентът не е просто президент. Той е божество, от което зависи добруването на всеки човек. Затова и всички улици на страната са изпълнени с неговия облик.

19. Ако стане пожар, първото нещо, което трябва да се спаси от къщата, са портретите на Ким Ир Сен. Всеки човек в Северна Корея е задължен да има в дома си поне един такъв.

20. Всеки посетител на Северна Корея се придружава през цялото време на пребиваването му в страната от специално определен за целта държавен водач.

21. В Северна Корея е забранено да се слуша друга музика, освен севернокорейската. Слушането на чуждестранна музика се наказва със затвор.

22. В Северна Корея съществува режим на тока.

23. Голяма част от улиците на Северна Корея вместо на светофари разчитат на жени регулировчици.

24. В Северна Корея марихуаната е напълно легална.

25. Всички стъпала в Северна Корея са с една и съща височина - 17,78 см. Според Ким Ир Сен това е перфектната и най-удобната височина.

26. Забранено е на всички, които са родени на датите 8 юли и 17 декември, да празнуват рождените си дни. Причината за това е, че на тези дати са починали лидерите на Северна Корея – Ким Ир Сен и Ким Чен Ир.

27. Северна Корея е известна и като единствената в света некрокрация. Това означава, че до ден днешен управлението на правителството се ръководи от принципите и постулатите на мъртъв лидер на страната.

28. Мъжете служат в казармата в продължение на 10 години.

29. През 2015 г Северна Корея въведе задължителна казарма за жените между 17 и 20-годишна възраст. Уволняват се с навършването си на 23. До този момент севернокорейките имаха право да влизат доброволно в армията, а задължителната служба засягаше само мъжете.

30. Армията на Северна Корея е четвъртата най-многобройна в света - след тези на Китай, САЩ и Индия.


Четете още: Какво е да си жена в Северна Корея