Автор
Антония Дамянова

5-те изчезнали човешки вида и разликите им със съвременния човек

Безспорно Homo sapiens, или съвременният човек, е един от най-успешните видове в историята на човешката еволюция. Той е оцелял след множество изпитания и препятствия - факт, който не се отнася обаче до нито един друг архаичен човешки вид, пише Starsinsider.com.

Не се заблуждавайте обаче, че за да сe стигне до днешния човек, сме преминали по права еволюционна линия през предходните видове, както се посочваше в небезизвестната теория на Дарвин. Съврмеменната технология позволи на учените да установят, че други видове хора са съжителствали на планетата по едно и също време. Дори е имало кръстоски между тях. Но в крайна сметка видът, който надделява и успява да премине през всички изпитания на времето, е Homo sapiens.

Ето част от човешките видове, предшествали появата на съвременния човек и изчезнали безвъзвратно във времето.

Australopithecus afarensis

View post on Instagram
 

Видът Australophithecus е един от най-известните предшественици на съвременния човек. Australopithecus afarensis е известен по-специално с открития през 1974 г. скелет, който е наречен Люси. Австралопитекът е живял преди 3 до 3,7 милиона години в Източна Африка. Този вид е имал малка конструкция и малък мозък. Височината им е варирала между 96 и 165 см, а теглото - между 25 и 64 кг. Вкаменелости са открити в Кения, Етиопия и Танзания. Australopithecus afarensis се е хранил предимно с растителна храна.

Homo habilis

View post on Instagram
 


Homo habilis е първият ранен човешки вид (с род "хомо"). Те произлизат от австралопитека. Той е живял преди около 1,4 до 2,3 млн. години в Южна и Източна Африка. Външният им вид е бил по-закръглен в сравнение с този на австралопитека, но все още са били по-малки от съвременните хора, като са тежали средно 34 кг. За разлика от своите предшественици Homo habilis се е хранел с месо. Те са известни с това, че са изработвали редица инструменти, откъдето идва и името им, което означава "сръчен човек".

Homo erectus

За разлика от предишния пример, съществуват многобройни вкаменелости на Homo erectus, датиращи отпреди между 110 000 и 1,89 млн. години. Homo erectus е най-дълго съществувалият човешки вид, който някога е ходил на Земята. Те са имали по-големи тела и по-малки зъби от Homo habilis и са приличали повече на съвременните хора. Имали по-къси ръце и по-дълги крака от нас, на са били сходни с нашите размери - от около 4,9 фута (150 см) до малко над 6 фута (180 см), и са тежали средно 150 фунта (68 кг). Хомо еректус е първият човешки вид, който пътува извън Африка.

Homo neanderthalensis

View post on Instagram
 

Неандерталците са живели преди около 24 000 до 200 000 години. Тези "пещерни хора" вероятно са най-близкият изчезнал роднина на нашия вид. Били са по-малки от съвременните хора, но са имали много здраво телосложение. Обитавали са земите на Евразия по време на ледниковия период. Неандерталците са изработвали оръжия и инструменти, както и дрехи от животински кожи. Строили са подслони. Имали са по-голям мозък и са били по-интелигентни от другите видове.

Неандерталците са показвали признаци на култура и духовни вярвания, включително ритуални погребения, изкуство и дори музикални инструменти. Проучвания потвърждават, в определен период са съжителствали с първите представители на хомо сапиенс (съвременния човек) и има данни, че са се кръстосвали с него. Това означава, че техните геноми все още са сред нас.

Homo longi

През 1933 г. в Харбин, Североизточен Китай, е намерен череп. Той е бил по-голям от този на съвременните хора, но е имал почти квадратни очни ямки и дебели вежди. Наречен е "Човекът дракон". Едва през 2021 г. учените го считат за уникален човешки вид. Вкаменелостта датира отпреди около 146 000 години. Хомо лонги като вид обаче все още е обект на дебат, тъй като някои учени твърдят, че именно този вид е т.нар. денисов човек. Денисовият човек (Homo denisova) е биологичен неизвестен вид човек от род Хора и също се счита за кръстоска между неандерталеца и съвременния човек.

Четете още: Най-красивите градини на Европа (Снимки)