Най-красивите градини на Европа (Снимки)

24 май 2023 | 11:19
45898
2
Снимки: Pixabay, Instagram
2

Знаете ли, че според последни изследвания умът на човек, попаднал в плен на зелената магия, може да изпадне в състояние на медитация.

А сега си представете, че се намирате сред омагьосващото благоухание и неописуемо великолепие на огромна живописна градина. Въздухът е огласян от мелодии на пойни птички, и накъдето и да се обърнете – феерия от приказни цветове, изящни статуи и чудно красиви фонтани. Едно наистина удивително, вълшебно място, от което не искате да си тръгнете. Грабващо, удивляващо, очароващо, вдъхновяващо. Толкова близо... до съвършенството. Оазис на хармония и безвремие.

Защо ли ви казваме всичко това? Днес е Европейският ден на парковете и градините. По този повод ще ви пренесем, макар и само визуално, в смайващото великолепие на седем от най-красивите градини на Европа – едни от най-пленителните оазиси, създадени от човешкия гений.

1. Градините на Версай в Париж, Франция

 

#versailles ... just bank holiday. #garden #history #france

A post shared by Veronika Vranova (@sonacunaveprova) on

 

Историческите градини на двореца Версай са сред най-впечатляващите в цяла Европа. На мястото на ловния павилион на предшественика си, Кралят – Слънце Луи XIV издига разкошен дворец, а около него създава едни от най-великолепните градини. Посетителите могат да прекарват дни наред в тях, наслаждавайки се на цветя, фонтани, виещи се пътеки и живописни гледки. 

2. Градините Мирабел в Залцбург, Австрия 

 

Love this view #gardens #fountain #salzburg #europeanvacation2016 #castle

A post shared by Debbie Cole (@cp_deb) on

 

Друга класическа европейска градина в духа на Версай и Тюйлери е тази около двореца Мирабел, построен от принц-архиепископ Волф Дитрих фон Ротенау през 1606 г. Красиви скулптури, фонтани, цветни насаждения, каменни джуджета и мраморни митични същества посрещат посетителите и оставят незабравим спомен у всеки от тях. 

3. Градината на Клод Моне в Живерни, Франция

 

#bassinauxnymphéas #giverny

A post shared by Brankica Zilovic (@brankicazilovic) on

 

Едно от най-обаятелните кътчета, съчетало в себе си и величието на природата, и гения на художника, е скрито в едно малко френско градче, близо до Вернон. Френският импресионист Клод Моне е живял в него в продължение на 43 години заедно със семейството си и е сътворил едно неземно кътче – чудо. 100 хил. растения изпълват въздуха с безброй цветове и благоухания. Апропо, градината на светлината, както някои я наричат, е създадена само за 6 месеца. 

4. Градините на Август, о. Капри, Италия

A post shared by Voica Mihai (@adivoica) on

 

A post shared by Luisa Zaccuri (@luisazaccuri) on

 

Една от основните забележителности в Капри са изумяващите със своята красота Градини на Август. Те представляват малък парк с изключително богата растителност, който предлага прекрасни панорами над лазурно синьото море. Градините са разположени терасовидно и това прави гледките още по-атрактивни, вълнуващи и живописни. 

5. Градините на Вайкерсхайм в Баден-Вюртемберг, Германия

 

Schloss Weikersheim

A post shared by Armin G. Sendner (@luftblick) on

 

 

Разкошната барокова градина на замъка Вайкерсхайм е „охранявана“ от над 50 статуи. Намира се в едноименния немски град, разположен в провинция Баден-Вюртемберг. Създадена е през 1708 г. за граф Карл Людвиг фон Хоенлое. Оранжерията е върховият момент в градините на комплекса Вайкерсхайм. Днес тя е любимо място за много сватбени тържества и концерти, както и големи празници.

6. Градините на Баталя, Португалия

Снимка: Pixabay

Скрит сред зеленина Кралският манастир в Баталя обгражда геометрично проектираната градина във вътрешния му двор. Манастирът е построен по нареждане на крал Джон Първи. Недалеч от него могат да се наблюдават и седем малки параклиса, които са издигнати, за да се пазят в тях гробниците на първите царе от династията Авис.

7. Градините на Венария в Торино, Италия

 

Разположен близо до Торино, в красива долина в италианския регион Пиемонт, кралският дворец Венария е сред най-големите резиденции на Савойската династия – една от най-известните фамилии, управлявали през мрачните години на Средновековието. Дворецът и неговите градини са пример за образцов бароков стил с всички характерни за него белези. Акцентът е поставен върху смелото натрупване на различни обеми, колони, колонади, куполи. Изключителното за бароковата архитектура са големите пространства, големите обеми, величествеността на фасадите, на интериора, на скулптурите, които имат за цел да подчертаят могъществото на монархията, на властта на аристокрацията през тъмните векове.Градините на кралския дворец са унищожени по времето на управлението на Наполеон, а дворецът и неговите символи са грубо потъпкани – така наполеоновите войници държат да покажат и подчертаят, че е настъпил краят на кралската династия Савоя. И така до 1978 г., когато от собственост на италианската армия, Венария преминава под опеката на Министерството на културата. В резултат на това започват реставрация, възстановителни работи и озеленяване. От 1997 г. дворецът Венария е част от списъка със световно културно наследство на ЮНЕСКО, природният парк е възстановен и поддържан, а от октомври 2007 г. е изцяло отворен за посетители.

Четете още: Топ 5 на най-красивите хотели под вода (Снимки)

Още по темата

Коментари

2
  30 май 2023 | 01:20 отговор
 

ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАМЕ ЗАЕДНО С ФЕНТЪЗИ ИГРИТЕ В РАЗЛИЧНИ СПОРТОВЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ СПЕЙСТОВЕТЕ, А И ДА СПЕЧЕЛЕТЕ НАГРАДИ И РЕАЛНА ВЪЗМОЖНОСТ ПРОСТО ДА СЕ СЪЗТЕЗАВАТЕ С ДРУГИ ХОРА С РЕАЛНИ СПОРТИ ИГРАЧИ И ТОВА МОЖЕ ДА ВИ ДОНЕСЕ ПАРИЧНА НАГРАДА ДОКАТО СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ КАТО СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ САМО ОНЛАЙН ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЕТО И ГО ВЪВЕДЕТЕ В ГУГЪЛ ТЪРСАЧКАТА БЕЗ ТЯХ ВЕЧЕ СЕМЕЙСТВО НА ДНЛ ФЕНТЪЗИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ Е ПОЧТИ 5900 ФЕНТЪЗИ ЛЮБИТЕЛИ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

 
1 Manolov
  27 май 2023 | 15:56 отговор
 

Земеделски и индустриален инвестиционен заем Ние сме банка, която предлага кредитни услуги за финансиране на различни ваши проекти в рамките на търговското земеделие и създаването на различни бизнеси. Предлагат се оферти от 8 000 евро до 5 000 000 евро с възможност за възстановяване на 2,5% лихва годишно. Свържете се с нас по имейл: (pacific-loan.service@outlook.fr) Чрез WhatsApp на номер: +33 745 550 314 благодаря ви, чакам да ви прочета много скоро

 

Добави Коментар

Най-четени