90-годишна британка e първата ваксинирана срещу Covid-19 в света (Видео)

Първият човек, ваксиниран срещу новия коронавирус извън клиничните изпитания, е 90-годишната британка Маргарет Кийтън. За това информира телевизионният канал Sky News преди броени часове.

От репортажа става ясно, че старата дама, жителка на Ковънтри, Уест Мидландс, е била ваксинирана с първата от общо 800 хилядите дози на препарата на Pfizer/BioNTech в 6.30 ч. британско време (8.30 ч. българско време). До края на месеца се очакват още до четири милиона.

Имунизацията бе извършена в университетската болница в Ковънтри пред камерите на популярната медия.

Здравният секретар Мат Ханкок, който нарече вторник V-ден, заяви, че този простичък акт на ваксинация е "почит към научните усилия, човешката изобретателност и упорития труд на толкова много хора. "Днес се отбелязва началото на обратния удар срещу нашия общ враг - коронавируса", каза той.

Припомняме, че на 2 декември Великобритания стана първата държава, която сертифицира ваксината, произведена от Pfizer/BioNTech за масово използване след приключване на всички тестове и проучвания.

В очакване да бъдат одобрени за употреба във всеки един момент са и други две ваксини, преминали през всички етапи на клиничните изпитания - американската Moderna и британската AstraZeneca (създадена в сътрудничество с университета в Оксфорд). Кога ще бъдат разрешени за приложение обаче те, все още не е ясно.

Четете още: Български лекар от Швейцария каза цялата истина за ваксините

През декември раздаваме страхотни награди. За да спечелите, кликнете тук.