Автор
Ева Григорова

Аргирова: България ще се превърне в ковид гето

България има опасност да стане COVID-гето, предупреди професор Радка Аргирова. Тя направи мрачната прогноза въз основа на данните за ваксинацията у нас в разговор с премиера Кирил Петков. По думите й към април-май масовата психоза в страните с висок брой ваксинирани ще намалее, докато при нас положението ще се влошава и ще се превърнем в страна с ендемично разпространение.

"Ако това стане, повярвайте ми, никой няма да иска да дойде тук нито на екскурзия, нито за бизнес", убедена е Аргирова.

Разговорът, който има за цел да хвърли повече светлина върху въпросите свързани с Ковид, които вълнуват хората, се проведе непосредствено преди премиерът да представи стимулите за ваксинация и стратегията на новия кабинет за противодействие на COVID-19.

Кирил Петков Булфото

Вирусологът предупреди, че в Световната здравна организация вече се прокарва идеята страните с ниско ваксинално покритие да бъдат отделени в обща червена зона, с която да се работи по друг начин.

"Това се говори в СЗО, така че нещата са изключително сериозни", каза проф. Аргирова. Според премиера Кирил Петков България трябва да каже "не искаме да сме COVID-гето".

"Надявам се хората да разберат, че не може да сме последни по всичко. Тук става въпрос за нас, за нашите деца, за нашата икономика", заяви Кирил Петков.

"Описани са единични случаи при млади мъже на усложнения, но това не може да бъде основание човек да не се ваксинира", каза още вирусологът. Тя обясни, че хората със сериозно наднормено тегло са действително много по-застрашени от вируса.

Хората със сърдечно-съдови заболявания и диабет нямат никакво основание да се притесняват от имунизация, увери още Аргирова.