Бабинден е! Да кажем "Благодаря" на живота за рожбите си!

08 януари 2022 | 00:26
8332
0
Снимки: Pixabay и Unsplash
0

Днес е Бабинден. Това е един от големите народни женски празници, посветен на "бабите", които помагат при раждане, и на младите жени, които са раждали.

Денят е определен за това да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са помогнали да се роди нов живот.

Според народните обичаи, майките с малки деца трябва да занесат сапун и кърпа в дома на бабата, където се извършва обредно къпане. Там те ѝ поливат да се измие и ѝ подаряват кърпата.

Бабата си избърсва ръцете в дрехите им, за да са плодовити и лесно да раждат. В миналото обичаят е повелявал бабата да закичи майката със здравец и бял и червен конец и да нарече здраве на детето ѝ. На децата, които е изродила, тя завързва бял и червен конец със сребърна монета.

Измива им лицата, като се смята, че на Бабинден водата, минала през бабините ръце, притежава пречистваща сила. На обед жените се събират на угощение в дома на бабата-акушерка.

Носят се погача, баница, кокошка, ракия или вино. По време на празненството бабата поставя около врата си наниз от червени чушки и с керемида кади под полите на жените, за да раждат повече деца.

В миналото раждането е било тайнство, известно само на акушерката и родилката. В тази връзка са се спазвали много традиции.

Например за лесно раждане бабата акушерка трябвало да се прекръсти, да запали кандило и прекади къщата, да затвори прозорци, врати и да отвърже всичко завързано. Така раждането ще върви по-лесно, смятал народът. Самото раждане трябва да се пази в тайна и никой, освен свекървата и бабата не бива да разбира за него.

От 1951 година Бабинден е обявен за Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите.

Още по темата

Коментари

Добави Коментар

Най-четени