Автор
Woman.bg

Българка и майка на три деца приземи успешно самолет по време на супербуря

Пилот с над осем хиляди летателни часа зад гърба си. Райна Косева е на пилотския пулт, когато се озовава в разгара на стихията "Киара". Благодарение на опита, самообладанието и хладнокръвието, които запазва по време на жестокия ураган, развилнял се над летище "Хийтроу" в Лондон, тя успява да приземи успешно самолета.

Кацането на летателното средство при силен вятър е истинско изпитание за нервите и психиката на всеки пилот. Но когато животът на 200 пътници зависи от теб, няма място за паника. Възникне ли екстремна ситуация по време на работа, пилотите и екипажът се подчиняват на правила.



„И в нашата професия определено не се правят експерименти. Всичко е по правила и ние ги спазваме. Това ни е работата. Полетите се изпълняват от различни типове самолети и всеки тип самолет си има своите ограничения. Най-вероятно тези, които са си отменили полетите, техните самолети не са позволявали приземяване в такива условия”, сподели смелата жена.

В продължение на 30 минути командир Косева се бори с природната стихия. „На летище „Хийтроу” времето беше неприятно за пътниците, тъй като имаше вятър. Имаше дъжд, имаше турболенция по захода, която е много неприятна. Тя е абсолютно безопасна като явление, както ще ви каже всеки един пилот, само че е крайно некомфортна за пътниците”, поясни тя.

Интересното е, че самата турболенция не се усеща от пилотите. Това се дължи най-вече на редицата тренировки, през които са преминали, както и на факта, че са свикнали с нея. „Ние тренираме на всеки шест месеца, всички пилоти ходят на тренажори – където тренират всякакви ситуации – от пожари, откази на двигатели, силни ветрове, турболенции”, разказва червенокосата българка.

Пилотът се радва на три деца – близнаците Ивайло и Мария, и голямата ѝ дъщеря Даниела. „Най-много обичам да си изкарвам времето с децата и общо взето правим всичко заедно – караме ски, колела, катерим се по планините, скачаме с парашути, бънджита”, споделя още командир Косева.

Четете още: Майка и дъщеря управляват самолет и рушат стереотипи

* През февруари раздаваме подаръци. Искаш ли да спечелиш два парфюма? Xаресай нашата Инстаграм страница от тук!