Автор
Ива Петрова

Да си помечтаем за мъжете с най-голяма заплата у нас

5411 лв. вече е средната нетна заплата в IT сектора. Това показва ново проучване на Noble Hire.

“Въпреки че не сме професионална социологическа агенция, получените резултати разкриват важни тенденции в сектора. Убеден съм, че те могат да бъдат добра основа за създаване на по-пълна и актуална картина на един от най-динамичните сектори в България”, споделя Георги Иванов, управител и съосновател на платформата.

В анкетата участват общо 3828 души, повече от половината от които са софтуерни инженери.



Според резлутатие от допитването, сумата е нараснала с 23.86% за последните година и осем месеца. Това се потвърждава от същото проучване, направено през февруари миналата година, когато екпертите в същия бранш са взимали по 4120 лв.

Разбираемо, най-високо е заплащането на директорските позиции в ресора - 10 757 лв. средна нетна заплата. На втора позиция са софтуерните архитекти - 10 064 лв., следвани от лидерите на екипи, които получават 7526 лв.

Проучването показва още, че средната нетна заплата при IT специалистите, работещи за компании в България, е 5085 лв. А тези, работещи в дружества извън страната или отдалечено - 7569 лв.

Част от проучването са и заплатите в България на специалистите, които владеят едни от най-популярните технологии (JAVA, C++, PHP, Python и др.) спрямо опита им.

Новината за професиите с най-високи заплати у нас разбуни духовете в социалните мрежи. "Търсете си мъж от IT сектора" - така гласи един от разпространените коментари във фейсбук групите с преобладаваща женска аудитория.

Колко ирония е вложена в тях, оставяме на вашата преценка.

Четете още: Ново проучване: Жените у нас с ниски заплати, но пестеливи