Дисни, излагате се: И Мини Маус вече няма да бъде момиче (снимка)

Мини Маус вече не носи червена рокля, тя е модерно еманципирано момиче, въпреки че е на почти 94 години. Новата ѝ визия е по дизайн на Стела Маккартни, а феновете на великите герои Мики и Мини Маус са в тотален потрес. Аз също. Мини е заменила емблематичната си червена рокля на бели точки със син костюм с панталон на черни точки. Панделката ѝ е в същите цветове, а жълтите ѝ обувки вече са сиви. Абе, г-ца Маус сега изглежда така:

"Защо беше необходимо това кощунство?", ще се запитате вие или поне така се случи в моята глава. Причината се крие в този толкова странен нов свят и разбиранията не за равенство между половете, ами за тотално отричане на такива. Другият повод е 30-годишнината на Дисниленд Париж, които очевидно много се гордеят с новата Мини Маус или поне така излиза от публикацията им в Туитър.

Но не бих определила като изненада мигновената реакция на феновете, които тотално не приемат новия аутфит на Мини, който по-скоро наподобява затворнически дрехи на точки. Или на пижама с точкета. Каквото и да е, това не е Мини Маус от моето детство, това не е Мини Маус от вашето детство. Това ще е Мини Маус от детството на нашите наследници. И на какво ще ги научим? Че да си момиче с червена рокля те вкарва в някакви рамки? Че нарушава човешките ти права? Че всичко трябва да е толкова грозно неутрално, за да може един ден, когато порасне (само че знаем, че това никога няма да се случи), Мини Маус да си избере пол?

Любимата героиня е създадена през 1928 г. Светът я приема такава, каквато беше довчера през последните 94 години, а новата история, която шепа хора с влияние се опитват да пренапишат, е просто подигравка. Според Дисниленд Париж, новата визия на Мини Маус е "символ на прогреса за ново поколение". И ако прогресът изглежда така, то по-добре да си стоим така, непрогресивно. Защото фактът, че героинята ще замени емблематичната си рокля с тъмносин панталон, не би трябвало да доведе до положителен прогрес. Откога решението дали една жена ще обуе панталон, или ще сложи рокля, е влияело на характера и решенията ѝ? А всъщност дали днес Мини Маус все още е момиче? Изобщо, има ли си пол? Не искам да знам отговора.

View post on Instagram
 

Дисни, излагате се!

Четете още: Как тиражираните в медии слухове, че Уилям кръшка на Кейт, заздравиха брака им