Доц. Кунчев: Въвеждаме по-строги национални мерки до една-две седмици

Доц. Ангел Кунчев предупреди, че до една-две седмици броят на заболелите с Ковид-19 ще надхвърли 300 на 100 000, което ще наложи въвеждането на по0строги национални мерки.

"Не само в района на Велико Търново, подобна е ситуацията в Търговище, Русе. Това е причината днес да организираме оперативен щаб във Велико Търново. Очаквам анализа на ситуацията от колегите и предложения за действия", заяви в ефира на Нова тв главният здравен инспектор.

По думите му в момента сериозно се обсъжда положението и готовността на болниците. Експертът не скри и опасенията си по повод новата методика за плащане на парите и нежеланието на персонала да работи в ковид отделенията. Специалисти масово напускат отделенията, а това е много опасно.

"Досега няма случай да не съм утвърдил план или мерки, които са предложени от която и да е област", каза още Кунчев.



Експертът коментира и възможността за налагането на по-сериозни мерки на национално ниво. Отговорността е прехвърлена на регионалните власти.

"Намесата на политиката е очевидна и тя основно вреди. Нашата работа като експерти е да казваме какво да се направи, дали то ще се направи е решение на политиците. Това не може да продължава безкрайно, да работим само на база регионални мерки. До една-две седмици ще достигнем средно ниво над стойности около 300 заболели на 100 000. Ще се наложат и национални мерки, но те веднага трябва да се обвържат и с икономически мерки", каза още Кунчев.

Той разкри и какви биха могли да бъдат тези мерки.


"Това е най-крайната мярка. Знаете ли колко е различна ситуацията. Едно се случва в Бургас, в момента в Бургаска има 400 души карантинирани, които са чужденци. Докато в Търговище основният начин на пренасяне са завърналите се гастарбайтери, организирали много големи тържества.

Имаме две оръжия - ваксинация и мерки. Щом не можем да достигнем нивото на ваксинация, остава всеки един да си пази собственото здраве.



Каквото си надробим, това ще сърбаме. И като ниво на ваксинация. Обществото не е готово да приеме реалността, още по-остро го виждаме в България, започват да се търсят вини и теории. Нещата обаче са много ясни. В Ню Йорк учебната година започва нормално, защото 100% от учителите са имунизирани. Нека да постигнем и ние такова ниво", призова Кунчев.

По негови данни ваксинираните учители в България в различните области са едва между 20 и 30%.

"Казваме: Ваксинирайте се. Отговарят ни, това е медицински фашизъм. Казваме: Спазвайте мерките. Отговаря ни се, че това е нарушение на човешките права", подчерта той.

По въпроса за риска от повторно разболяване или смърт след ваксинация главният здравен инспектор отбеляза, че тази четвърта вълна на коронавируса ще е тест дали въпросните препарати наистина работят.



"Тестът е много положителен. Първо, за да сме напълно наясно, няма в медицината 100% ефективен препарат, още по-малко при ваксините. Ваксината срещу грип е ефективна в някои години между 60-70%. При ваксината с ковид ефективността стига до 92%. За изтеклата седмица 93.8 от всичките нови случаи са неимунизирани.

Когато говорим за хоспитализирани, данните са още по-ясни, а когато говорим за починали, са най-ясни. Когато има тежко протичане на имунизирани хора, то става въпрос за много тежко хронично заболяване", подчерта Кунчев.

Той бе категоричен, че задължително трябва да има ваксиниране за определени групи.

"Длъжен съм да кажа истината. Тази теза как плашим хората е абсолютно безоснователна. Няма да се повтори ситуацията, при която дишаме аерозоли от гръмната атомна станция. Докато съм на този пост , ще казвам нещата такива, каквито са. От медицинска гледна точка е абсолютно необходимо да бъде задължително за хора, които може да представляват опасност за своите пациенти. Много страни го разшириха при учителите и държавните служители.

Шест от последните взрива в Бургаска област са в социални градове. Докога ще търпим персонала, който има възгледи срещу ваксините, прочетени в интернет, да заразява хората", изрази недоволството си доцентът.

Той сподели мнението си и по отношение даването на ваучери за храна срещу направена ваксина. "Приветствам тази идея. Ще направим такава кампания в пет големи града. Няма нищо лошо да има минимална мотивация. Това го имаше в САЩ, Гърция и Сърбия", припомни той.

"Мисля, че поне засега наистина вълната ще е малко по-лека. Откъм бройка няма да е толкова лека, защото Делта вариантът лесно се предава. Въпросът е за хората, които ще имат нужда от интензивно лечение в болница. Пикът ще достигнем още в края на август, а за цялата страна в рамките на септември", прогнозира главният здравен инспектор.



Четете още: Според ново инфо: 100% e рискът от зараза с варианта Делта, ако не си ваксиниран или преболедувал!