Холандия е поредната европейска държава, която забрани бурките. Забраната обаче касае единствено обществените сгради и превозните средства. И всичко това на фона на население, наброяващо 17 млн. души, в което мюсюлманите съставляват около 6%.

С други думи, всеки, който се появи наметнал на глава фередже или бурка на територията на всяко едно училище, болница и учреждение в Холандия, включително и в градския транспорт, подлежи на сериозни санкции във вид на глоба от най-малко 150 евро. Забраната се отнася и за всички други средства за прикриване на лицето, каквито са затворените мотоциклетни каски или маските.



Към момента обаче всичко това остава само на теория, тъй като вече няколко града в Холандия са се отказали да се придържат към изискването. “В Амстердам забраната не е приоритет”, заяви кметицата на столицата Фемке Халсема.

Спорът за носенето на бурки в страната на лалетата започва още през 2005 г., когато десният популист Герт Вилдерс постигна първия си успех в парламента. Тогава по-голямата част депутатите неочаквано подкрепиха искането му за пълна забрана на бурките.

До такава обаче така и не се стигна. Причина за това бе упоритото настояване от страна на голям брой партии в страната за запазване на религиозната свобода. Така, през 2015 г., държавният съвет – най-висшият консултативен орган на правителството, излезе със становище, в което заяви, че "не вижда необходимост, оправдаваща ограничаването на религиозната свобода“.

Какво попречи на Холандия да забрани напълно бурките?

От една страна Холандия се стреми да запази имиджа си на отворено към света и културното разнообразие общество. В същото време обаче се старае да изгради и силна политика, противопоставяща се на потисничеството спрямо жените. След подобно лавиране между двете крайности и стремежът на страната към баланс, обяснимо е и решението на холандските власти да забрани носенето на бурки само в рамките на обществените сгради и учреждения.

Кои други европейски страни забраниха носенето на бурките

Първата държава, която приема подобен закон, е Франция, където носенето на религиозни символи в държавните училища е забранено през 2004 г. През април 2011 г. страната забрани бурките навсякъде и по всяко време. Законът предвижда парична глоба за изцяло забулени жени, а за мъжете, които принуждават жените или дъщерите си да носят бурка или никаб - една година затвор и 35 хил. евро глоба. Белгия, със своето 5% мюсюлманско население, последва примера на Франция и въведе подобен закон през същата година.

През есента на 2016 г. България, където мюсюлманите съставляват почти 8% от населението у нас, също стигна до забраната, която предвижда глоба за носене на дрехи, които крият лицето. В случай на нарушение у нас има глоба от 200 лв., а при всяко следващо нарушение тя ще достига 1500 лв.

Забрани, макар и регионални, за носенето на бурка наложиха Испания, Италия и Швейцария.

Четете още: Жестока реалност: В Саудитска Арабия бесят жена, меша се в политиката