Автор
Woman.bg

"Дървото на живота" с Брад Пит и Шон Пен грабна "Златната палма" в Кан

"Дървото на живота" (The Tree of Life) на Терънс Малик триумфира с най-ценната награда в Кан.

Драмата, в която участват две от звездите на световното кино - Брад Пит и Шон Пен, спечели "Златната палма" в 64-то издание на престижния международен фестивал.

Традиционно обаче, режисьорът не изневери на навика си да стои далеч от "светлината на прожекторите" и вместо него, отличието бе връчено на един от продуцентите, пишат от avtora.com

Последният пък се извини от негово име и заяви, че колкото и да е трудно да замести "гигант" като Малик, го разбира, тъй като той е пословичен с дискретността и притесненията си пред публика.



Призът до известна степен бе изненадващ, тъй като при премиерата на "Дървото на живота" в Кан, филмът бе приет твърде противоречиво от медиите в залата и дори се чуха освирквания по адрес на създателите му. В крайна сметка обаче Робърт де Ниро и колегите му от журито явно прецениха, че именно The Tree of Life е най-достоен да триумфира в тазгодишното издание на надпреварата.

Отличията за главна мъжка и женска роля спечелиха французинът Жан Дюжарден за участието си в The Artist, римейк на чернобяла лента от началото на миналия век, и Кирстен Дънст за Melancholia. По този начин журито излезе и от трудната ситуация при скандала с датчанина Ларс фон Триер, въпреки че мнозина ще счетат, че този реверанс идва ли е достатъчен за отношението към режисьора и новия му филм.



Голямата награда на фестивала бе поделена между "Момчето с колелото" на братя Дарден и турския "Имало едно време в Анадола", а тази за режисура отиде при сънародника на Триер - Николас Рефн за Drive.