Автор
Woman.bg

Един милион видове вече са застрашени от изчезване

Един милион животински и растителни видове от съществуващите осем милиона на планетата са застрашени от изчезване заради човешката дейност. Това обявиха експерти по биоразнообразието към ООН в понеделник в доклад на Междуправителствената платформа за биологично разнообразие и екосистемни услуги. Докладът е разработван в продължение на три години от 145 специалисти от 50 страни.

В него те очертават мрачна картина на бъдещето. Бъдеще, опустошено от все по-нарастващия брой човешко население, чиято ненаситна консумация унищожава естествения свят. С други думи – прогнозите в доклада са катастрофални.


Окончателната дължина на труда, включващ над 15 хиляди научни разработки, е 1800 страници. Според него последните 50 години от човешката история са били най-унищожителни. Глобалният процент на изчезване на видовете е десетки до стотици пъти по-висок, отколкото е бил средно за последните 10 милиона години, се посочва още в доклада. Ефектите върху почвите също са негативни, като близо 23% са загубили плодовитостта си. А единственото, което може да предотврати унищожаването на природата, е спешна промяна на глобалната икономическа и финансова система.

Свиването на площта на местообитанията, експлоатацията на природните ресурси, изменението на климата и замърсяването са основните фактори за загубата на видове. Най-застрашени са повече от 40% от земноводните, 33% от кораловите рифове и над 1/3 от всички морски бозайници.



"Здравето на екосистемите, от които ние и всички други видове зависим, се влошава с несравнимо по-бързи темпове от всякога. Губим видове с епохална скорост - близо един милион вида са застрашени. Това не е проблем само за природата, а и за икономиката, развитието, сигурността, морала и етиката", предупреждава директорът на експертна група към ООН на биоразнообразието сър Робърт Уотсън.

„Изправени сме пред шестото масово измиране на видове в историята на планетата и първото, предизвикано от човешката дейност. То може да бъде предотвратено, само ако се вземат бързи и решителни мерки“, подчертава още той.

Уотсън отбелязва, че населението на света през последните 50 години е нараснало от 3,7 на 7,6 милиарда души. В същото време брутният вътрешен продукт на човек е четири пъти по-висок.

Само между 1980 г. и 2000 г. над 100 млн. хектара земя са унищожени заради отглеждането на добитък в Южна Америка и насаждането на плантации за палмово масло в Югоизточна Азия.


Тревожни са и данните, свързани със замърсяването с пластмаса, което е нараснало с 10 пъти от 1980 г. насам. Също така, между 300 и 400 млн. тона отпадъци биват изхвърляни в световния океан всяка година.

Замърсяването, което навлиза в крайбрежните екосистеми, е произвело повече от 400 "мъртви зони" в океана, което представлява обща площ, по-голяма от Обединеното кралство.

Четете още: 10 животни, които изчезнаха през последните 20 години