Автор
Антония Дамянова

Ето кои са най-търсените думи през 2022 г. в Google

Изтърколи се неусетно и тази година. 2022-ра премина под знака на редица световни сътресения, като войната в Украйна и не само там, коронавируса, икономическата криза по целия свят.

Затова не ни и учудват темите, които се оказаха най-търсените през тази година в Google. На челни позиции се озоваха думи, имена и изрази като "Путин", "Колко струва антигенен тест", "омикрон симптоми" и т.н.

И да, не е изненада, че думите "война", "Украйна", "Русия" са номер едно в най-голямата интернет търсачка на едноименната компания. Същети тези думи, включително и "Путин", са в списъка с най-много търсения от България за последните 12 месеца.

След името на руския президент се нареждат местни фигури от новините като Лена Бориславова, Симона Радева, Кирил Петков, Вежди Рашидов, Слави Панайотов, а големият тенисист Джокович е едва на девето място.

На второ място в общата класация на търсенията от България е думата "Ергенът".

Впечатление правят тази година и филмовите заглавия, сред които са и два нашумели български филма от 2022 г. – "Петя на моята Петя" и "В сърцето на машината", както и тези на сериали от стрийминг платформите, като класацията там се оглавява от "Странни неща" (Stranger Things), но място намира и новият хитов сериал "Домът на дракона" (House of the Dragon).

View post on Instagram
 

"Татковци" пък е лидер при търсенията за телевизионни сериали. "Странни неща" е сериалът, който повежда в класацията от най-търсени сериали в стрийминг пратформи.

Имайки предвид инлацията и ръста в електронната търговия, напълно разбираемо е и зачестеното търсене на цените на различни продукти онлайн. Въпросите са изключително интересни и разнообразни. Сред общоприетите като „колко струва грам злато“ или „колко струва антигенен тест“, "цена за ремонт на баня", се срещат и далеч по-нетрадиционни от типа на това "каква е на цената на щраусово яйце", "на една крава".

Четете още: 2022-ра бе тежка година: ето с кои емблематични личности се раздели светът