Автор
Весела Георгиева

Ето защо е добре да сложите стикер върху камерата на лаптопа

Всеки от нас е чувал, че може би е добре, когато не сте във видеовръзка да закривате камерата на компютъра или лаптопа с лепенка или стикер. Всъщност през 2016 г. на една снимка, публикувана в официалния профил на Марк Зукърбърг се вижда как върху камерата на лаптопа му има стикер. И това предизвика куп въпроси. Трябва ли и ние да постъпим като Марк?

Реално липсват доказателства, че някой може да проникне до камерата ви от разстояние. И все пак - един стикер не би ви навредил, смятат специалистите.

„Такива стикери или лепенки се използват предимно, защото хората понякога включват или оставят камерите си включени без да се усетят“, казва Джонатан Йънг, пише HuffPost.

Според Майкъл Ковингтън обаче има смисъл в това да закриете камерата си. Първо, тя може да се включи сама след системен бъг или пък е вероятно някои приложение да събират чрез нея информация.



Не се притеснявайте - няма как хакери да ви наблюдават през камерата на лаптопа ви, коментира Низел Адамс, собственик на информационна технологична компания.

Ако някой е решил да "хакне" вашия лаптоп, таблет или компютър, стикерът върху камерата няма да ви помогне. И все пак - бъдете предпазливи.

Винаги изключвайте камерата си. По време на онлайн разговори седнете така, че зад вас да не се вижда твърде много от интериора. Деинсталирайте неизползваеми приложения и проверете кои имат достъп до камерата ви.

Не отваряйте имейли от хора, които не познавате. Особено, ако в тях има прикачени файлове или инструкции за кликане върху линкове.

Не използвайте твърде лесни пароли.