От началото на пандемията всеки ден научаваме нови и нови съвети за това как да останем здрави. Разбира се, първото условие е да поддържаме добра хигиена, като често това налага да имаме дезинфектант за ръце на удобни места – вкъщи, в офиса, в чантата, в колата. Днес обаче ние решихме да отправим към вас съвет, който не е свързан толкова с хигиената, колкото с безопасността на автомобила ви.

Знаете ли, че не е никак желателно да държите дезинфектанта си в него през лятото? Сега ще ви разясним защо.



Повечето почистващи гелове за ръце съдържат алкохол, за да бъдат по-ефективни. Тази съставка обаче не трябва да бъде в колата ви, ако денят е горещ. В противен случай рискувате да се случи нещо ужасно, а именно колата ви да се подпали.

Причината за това е, че дезинфектантът, който съдържа алкохол, започва да отделя пари при горещо време, които са лесно запалими. Твърде продължителното стоене на слънце може да предизвика прекалено висока температура в колата и парите, които се отделят от дезинфектанта да възпламенят някои части на автомобила. Във Великобритания вече има немалко регистрирани случаи на коли, възпламенили се от високата температура и дезинфектанти, съдържащи алкохол.

Ето защо експертите апелират, когато температурата навън надвиши 25 градуса, да не държим почистващ гел с алкохол в колата. Твърди се, че в много горещи дни дезинфектантът дори може да експлодира, така че бъдете по-внимателни през летните месеци.



Четете още: Белезници и бой, ако нямаш билетче за рейса? Да отварят направо концлагерите и да се свършва...