Европа отново пламва с Ковид - затварят Мадрид и градове във Франция

След като стана ясно, че стихията Ковид-19 се завръща с пълна сила над Европа, ето че и Световната здравна организация предупреди за тревожен ръст на новозаразените. Според агенцията зимата ще бъде трудна и е време отсега да бъдат взети необходимите нови мерки в борбата срещу върлуващия коронавирус.

Заради резкия скок на случаите, Мадрид, който отново е най-силно засегнатият регион, връща ограниченията от понеделник. На 850 хил. души в района на испанската столица ще бъде наложена забрана за пътуване. Властите в испанската столица планират и ограничаване на движението на хората. Засега Испания е с най-много заразени в Европа - над 640 хил.

Тревога бие и Франция. Страната на шансоните регистрира най-големия брой новоинфектирани от началото на пандемията – над 13 хил. в рамките само на 24 часа. Там обмислят затварянето на баровете и забрана за събирания на обществени места в големите градове като Ница, Лион и Марсилия.

Тенденция към покачване отбелязват и другите европейски страни, сред които и Великобритания. След рязко увеличение на случаите на Острова, и британският премиер Борис Джонсън предупреди, че втора вълна е „неизбежна“ и че е готов всеки момент да обяви извънредно епидемично положение всеки момент. В някои райни на страната новите предпазни мерки вече са в ход. В Североизточна Англия например се забранява общуването с други хора извън домакинството. Има нови изисквания и за заведенията, като баровете са с намалено работно време.

Дания също предприема първи стъпки в борбата с нахлуващата втора вълна. Страната ще намали допустимия брой участници в събирания от 100 на 50 души и ще нареди на барове и ресторанти да затварят в по-ранен час заради засиленото разпространение на коронавируса, което се наблюдава през последните седмици там. Това стана ясно след съобщение на премиера Мете Фредериксен, цитирано от Ройтерс. Дания бе сред страните в Европа, които най-бързо смекчиха ограничителните мерки, наложени между месеците март и май.

Германското правителство пък предвижда да вземе заем от 96,2 милиарда евро през 2021 г. Така то ще наруши за втори пореден път конституционните ограничения за задлъжняване, а причината е кризата с пандемията от COVID-19.

Да припомним, че преди броени дни израелското правителство обяви национална карантина за три седмици. В навечерието на еврейската нова година (30 септември) Израел затвори и всички училища.

Четете още: Ковид 19 - скоро и във вашия клас!