Хубаво е на нашето море, хубаво е, ама хората не стават!

16 август 2022 | 13:26
5294
8
Unsplash
8

Август. Лято. Море. Българското. И при това - с деца. Ами супер е! С някои малки забележки. Днес ще ви споделя моите "за" и "против" почивката на родното Черноморие...

Нашата започна с пътуване с влака. Спалните вагони бяха изкупени буквално за миг след като бяха пуснати, затова ние пътувахме с първа класа. През нощта. Не беше никак неудобно, нито страшно. Е, имаше едни младежи в съседното купе, които много държаха да покажат, че могат да пият и пушат, както и че имат супер мощни колонки, но към 1,00 и те се умориха. И настана тишина. Така всички можахме да поспим и да си чуем мислите.

Веднага бързам да споделя, че постоянно минаваше полицейски патрул, през 10-15 минути, затова нямаше повод за притеснение и страх. Дори аз, която стисках раницата с портмонето и документите, се отпуснах по едно време.

Защо влак, а не автобус? Ами той автобусът стана златен, хора. Билетът до Поморие е 43 лева. Само в едната посока, за един човек. Ние - три броя, отидохме и се върнахме с влака за 63 лева. Да живее тренът!

Така пристигнахме в Бургас. Оттам хванахме автобуса за Поморие. Като изключим типично българското бутане за по-предните места, всичко беше супер.

Поморие ни посрещна с много нови строежи, появили се като гъби след дъжд през последните години. Почти не можах да го разпозная. Красиви са, каза синът ми. Да, красиви са. Новички, лъскави. Ама някак твърде близо един до друг, твърде интимни, а после стана ясно, че заради презастрояването, което е характерно за всичките ни градове, не само курортните, има проблеми с водата и тока. Защото системите не са пригодени за такова натоварване. И през ден някъде нещо гърми. Съответно - водата се спира, хората са нервни, почиващите недоволстват...

Но това са подробности, както се казва.

Да се върнем на почивката ни. Тя започна още в момента на пристигането ни. Метнахме багажа в наетата квартира и отидохме да хапнем, а после - право на плажа.

Сега да ви кажа за квартирата - по 60 лева на нощ платихме - за апартаментче в самия център на стария град - спалня, дневна с кухненски бокс и тераска с масичка и столчета на нея. В кухнята си имахме всичко - хладилник, котлон, микровълнова, пералня. Никой не ни е правил забележка по колко пъти се къпем, дали перем, дали готвим. Имаше си вода, кабелна, интернет. Всичко. А хазяйката не й видяхме очите за всички 10 дни.

А плажът - хубав. Златен. И морето хубаво, топло. Обаче място за хавлиите - никакво.

Поморие по принцип има голям, широк плаж. Той обаче целият е зает от чадъри и шезлонги. Целият. В двата края на всеки плаж са оставени малки ъгълчета, забутани в скалите, в които се свират почти всички почиващи с домочадието си, които не искат да дадат 21 лева за чадър с два шезлонга. Шок и ужас.

Не стига, че концесионерите реално са запълнили ивицата почти на 98 процента, ами и не бяха си направили труда да я почистят малко. Пясъкът бе покрит с водорасли, поне на половин метър от водата. И чашки, фасове, счупени плажни принадлежности... За това обаче не е виновен само концесионерът - ние сме виновни. Почиващите с претенциите. Кошчета - бол, обаче всички си гасят фасовете в пясъка. Хапнат царевичката, пък боднат кочана с хартийката на брега. Спукал се дюшекът, защо да го носят до кошчето, оставят го на плажа...

Иначе морето си е супер. И плажът също!

И заведенията си бяха екстра. Цацката - 3 лева за 100 грама, картофките и те. Ако сте малко по-големи гъзари можете да си вземете сафрид, калмари или ватус - за 4 и 5 лева за 100 г. Биричката беше по 3 лева, ментата - също. Въобще на морето всичко е по 3 лева и нагоре. Манджите от обедното меню вървяха като в София - от 6.00 нагоре за порция - българските специалитети като пълнени чушки, картофи със свинско или миш-маш.

Естествено, отишли сме на море, ще ядем риба, заявих аз. Няма пропуск. Скъпо не скъпо, цаца не цаца, риба е. Ще се яде. Полята с биричка.

Детето мяташе по някоя рибка на гларусите, които незнайно защо беше кръстило Пешо. И животът бе прекрасен.

Точно до нас имаше лунапарк. Каквото си пожелаеш - всяка атракция по 6 лева жетончето. Блъскащи колички, въртележка, диско атракция... Сергиите по центъра не затваряха до 10.00 вечерта и винаги услужливо ни предлагаха красиви сувенири, направени в Китай, с надпис Поморие. И актуалните Хъги Лъги-та се носеха от всички малчугани, и сладолед се хапваше, палачинки, понички. Въобще на морето всичко е спокойно. Само пари да имаш. Но нали е курорт. Отпускаш си душата, отвързваш кесията и се радваш на тук и сега. Дзен отвсякъде.

Аз обаче съм доволна. Посрещнахме Нептун, разходихме се с корабчето - 10 лева на човек, отидохме до Бургас, че и до Несебър (по 5 лева е билета за маршрутките). Младежът научи малко от историята на родното Черноморие, аз си припомних младостта. И си починахме, и се забавлявахме. И парите свършихме.

Прибрахме се щастливи в София, хванали тен, доволни. А синът ми каза - догодина пак да отидем да видим Пешо. Ами ще отидем. Живот и здраве. Ако цените на газа, парното и водата не ни довършат през зимата и успеем да съберем лев-два, лятото пак сме на море. На нашето, черното. Нито е толкова скъпо, нито е толкова мръсно. Само хората малко да се пооправят, да се поусмихнат, да се поотърсят от проблемите си, всичко ще ни е на шест. А то, цацата тук и в Гърция все си е цаца, нали?


Още по темата

Коментари

8 Митко Коев
  22 септември 2022 | 16:09 отговор
 

Аз съм в спания,няма цаца няма Цацаров,литър бира 2.5евро студена,всичко има няма простотия

 
7
  07 септември 2022 | 13:42 отговор
 

Факт е ,че не е почиствано.За какво тогава се плащат тези пари за шезлонг и чадър??Навсякъде където има хора е редно да се почиства и хората плащат за това с парите си! Стига с тези глупости ,,вината е в нас".Ако отидеш на самотен плаж безплатно ,вината ще е в теб,но когато плащаш очакваш да е чисто най-малкото.В Турция на всеки два шезлонга има делвичка с пясък за фасове и боклуци ,които се почистват стотици пъти на ден!

 
6 Ааа
  19 август 2022 | 09:34 отговор
 

За ходилите в Първи клас: като умножиш 100 гр. по 10 става 1 килограм или 30 лв. за 1 кг. цаца! 30 лева!!!!! Радвам се, че тъпунгерите са доволни. Догодина пак да отидете в Поморие.

 
5 фен(бивш)
  17 август 2022 | 18:17 отговор
 

Бях на море,РОДНОТО.12лв.(ДВАНАДЕСТ),ПОРЦИЯ,ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ.

 
4
  17 август 2022 | 10:09 отговор
 

Всеки сам си избира. Аз няма да стъпя на нашето море, колкото и да ми хвалите, по- добре да си стоя в къщи.

 
3 Бако
  16 август 2022 | 15:43 отговор
 

Платена рекламна статия.

 
2 Рязан Карабинов
  16 август 2022 | 14:21 отговор
 

СКЪПО и Л.АЙНЕНО е нашето море, скъпо и л.айнено, а бизнесмените са лакоми болшевишки бклуци! За един сезон искат да станат милионери. Това е истината. НИКОГА на българското л.айноморие, НИКОГ! Дори златно да стане и пари да раздават НИКОГА на Б.ългарското л.айноморие!

 
 
Бивш от МВР
16 август 2022 | 14:54

Westbam - I Can't Stop 1991 Techno Rap

 
Бивш от МВР
16 август 2022 | 14:55

!!! ВНИМАНИЕ: Тези мошеници мамят и тормозят хора, продават жени зад граница ОБЩЕСТВО От .. На 17.10.2021 Полина Станчева Хамид и Надежда Дойчева 0 Споделете .. За престъпна група, която върлува в София, сигнализират читатели на alarma.bg Те са отчаяни, че въпреки многото оплаквания, които са правили и сигнали до медии, които са изпращали, остават глас в пустиня. Поместваме сигнала без редакторска намеса. Престъпна група върлува из София, която мами и тормози хора. Въпреки многото сигнали и оплаквания, които сме правили, тези хора продължават своята дейност. Освен това използват и заплаха към жертвите си, които ги е страх да покажат лицата си. Молим медиите за помощ. Знаем, че вие сте четвъртата власт и понякога ефектът е голям, когато вие поемете нещата в свои ръце. Сега се нуждаем от вашата помощ като граждани. Става дума за хора около разобличената от Нова телевизия Поли Станчева. В Предаването Господари на ефира, в началото на 2012г, направиха редица репортажи с което стана възможно да бъде разобличена въпросната дама за измами и уреждане на кредити с цел измама. Има много дела срещу нея, но какво от това. В престъпната схема работят двама братя близнаци от село Главница намиращо се до Тутракан. За двамата Мирослав и Владислав Иванови има информация, че са продавали жени за Турция. Още там са действали с измама като са се представяли за красиво момиче, кореспондирали са с турския контрагент и когато турчина кани момичето в Турция разбира, че трябва да прати голяма сума пари, за да си вземе тя билет, да си погаси заем и да може щастливо да се съберат. Турчинът праща парите, а момиче йок, както се казва на турски. По същия начин е с момичета които са държали и са изпращали в Турция с цел да се обере контрагента твърдят техни съселяни. Това явно не им стига и се преместват в София където сформират престъпна група с цел измами. Срещу Мирослав има много сигнали и жалби от граждани до полицията и други компетентни органи, но за сега е на свобода, а той е агресивен. В престъпната група влиза и една жена. Лицето, Надежда Дойчева, която се занимава с недвижими имоти като нейната задача е да намира така наречените жертви. Фирмата с която оперира е „Кеър ту ю“ ООД. Актуалното състояние на фирмата към 12.10.2021 година е обявена в несъстоятелност, но това не пречи дамата с половинката си, Стоян К., да се ширят в голяма къща под наем в Банкя. Възниква въпросът: От къде имат пари да поддържат този висок стандарт на живот? Подобни публикации Каналджията Станко качил афганистанците, защото му… 16.10.2021 Ангел Бончев не е взел и стотинка от… 16.10.2021 Мирослав Димитров Иванов Надежда Димитрова Дойчева живее на семейни начала със съдружника си Стоян Иванов Кръстев. Надежда Дойчева е близка приятелка с Полина Станчева, разобличена от Господари на ефира за измами чрез уреждане на кредити, за което ви пращаме и снимка за доказателство. Схемата е проста. намира се нуждаещ за извършване на ремонтни дейности в неговия имот като препоръчва фирмата за строителни дейности на Мирослав Иванов „Мега ремонт строй“ да извърши строителните работи. И понеже голяма част от парите трябва да се платят още в началото за да излезе по – евтин ремонта, в схемата влиза Поли Станчева която ви „урежда“ заем. След това оставате без пари, с разбит апартамент и дължими пари към кредитни институции. Групата действа на територията на София от доста време. Тези хора заплашват жертвите си и продължават да извършват престъпленията си. Тук можем да направим и една вметка за лицето Станчева. До неотдавна Полина Станчева беше с фамилно име „ХАМИД“, от където бихме искали да зададем един, не чак толкова нелогичен въпрос: А дали лицето Полина Станчева и братя Иванови не се познават отдавна? Надяваме се медиите да отново активно да се включите и да разобличите престъпната група както го направихте с Поли Станчева. Ние сме пострадали и живеем в страх и това е ясно, но много други могат да пострадат и да останат без стотинка с висящ заем и без дом. Припомняме, че всичко започва от фирмата за недвижими имоти на Надежда Дойчева която свързва клиентите с останалите престъпници с цел измама. !!!

 
Бивш от МВР
16 август 2022 | 14:56

Престъпниците кви ги вършат, а ти, за море ми говориш.

1
  16 август 2022 | 14:05 отговор
 

Черноморската цаца е по вкусна от Беломорската

 
 
17 август 2022 | 10:08

По Беломорието не предлагат цаца.

Добави Коментар

Най-четени