Истински истории за спешната помощ в България. Не искате да ги четете. Не искате да ви се случват...

Живеем в трудни времена - факт. Глобално погледнато, човечеството е изправено пред невероятно изпитание, но да не се заблуждаваме - тук, в България, ситуацията не се е влошила от днес, от вчера, от миналата година или от началото на пандемията. Да си болен тук винаги е било трудно, а когато разчиташ да дойдат да те спасят от Спешна помощ, линейка пристига със закъснение, а сега, след появата на ковид-19, може изобщо и да не дойде. Или поне така изглежда в последно време, след като в мрежата се напълни с шокиращи разкази за забавена или неполучена спешна помощ.

Планови операции се отменят многократно, преди дни научихме и че родилното отделение в троянска болница е временно затворено, заради ковид. Имаше даже бележка , която звучеше горе долу така: Отлагаме ражданията за сега....

Все още не сте забравили и случая с Миглена от Враца, която издъхна след чакане на незабавна медицинска помощ, защото трябваше да ѝ бъде направен тест. За да може да бъде приета и да се преборят за живота ѝ. И тя вероятно съвсем не е единствената жертва. Колко ли има, за които никога няма да чуем?

И не, не сипем обвинения. Сега ще ви разкажем две истории, свързани с ходене по мъките (разбирайте хора които са разчитали на спешна помощ) и завършили...трагично. A изводите оставяме на вас.

58-годишна жена е издъхнала на 22-ри януари след 2 седмици, прекарани в кома. На 8 януари тя била открита в безпомощно състояние, като се твърди, че най-вероятно е починала в следствие на мозъчен кръвоизлив. Потърсена е спешна помощ, линейка е дошла. Обикалянето по болници е продължило около 3 часа, жената е била отпратена от 4 болници. Най-накрая е приета и оперирана, но след дъжд качулка - вече било твърде късно и фаталният край е бил неизбежен.

Жената е била отпратена от "Пирогов" и ВМА, поради липса на места. В следващите две болници констатират, че пациентката е за реанимация, но никой не успява да ѝ помогне. Така завършва първата трагична история, която научихме днес.

Втората е от разказ в социалните мрежи на мъж, който до последно се е борел за живота на баба си - бивша учителка, чието състояние се влошило драстично в края на миналата седмица. Възрастната дама е имала проблеми с бъбреците и макар да е имала направление за хоспитализация, тя остава вкъщи, на системи. В следващите редове публикуваме постовете на мъжа без редакторска намеса. Повтаряме - не обвиняваме, когото и да било, изводите са за вас:

"Състоянието на здравната НИ система в една снимка!
Разбира се ще е нужно кратко пояснение.Ето ТОВА се случва,когато НЕ СМЕ болни от единствената болест,която се лекува в болниците у нас!
Предполагам,че повечето от хората,които попадат на този пост,вече са запознати с моят "казус",но за не запознатите ще обясня съвсем накратко за какво става въпрос.
В Петък 04.02. след 5 часово чакане на бърза помощ,най-накрая дойде екип,който я взе и от там се започна истинският кошмар-Разкарване и звънене по болници,след което отказаха да я приемат в цели 4 от тях,при положение,че ИМАШЕ НАПРАВЛЕНИЕ ЗА СПЕШЕН ПРИЕМ В ДВЕ ОТ ТЯХ
Както и да е.Върнахме я в къщи в още по-тежко състояние,в следствие на цялото това безмислено разкарване-(Ако знаех КАКВО ще се случи,то никога НЕ бих я подложил на това,ама нали уж очакваме ПОМОЩ!)-и от там вече стана наистина страшно!Чрез наши познати намерих мед.сестра,която да я включи на системи в къщи, защото се нуждаеше от интравенозен прием на антибиотик.Жената-(Аз я наричам АНГЕЛЪТ)-идва всеки ден да ми помага,но в Понеделник-(Вчера)-сутринта беше на работа и нямаше как да дойде да и смени абокатът,който ПАК се беше запушил.Тогава отново звъннах на "СПЕШНА"-*ПОМОЩ* и след като им обясних,че за малко щях да вкарам ЧАЙ в системата на баба ми, защото обърках спринцовката с която и мокрех устните...те взеха че дойдоха за около час,смениха абокатът,за което съм им благодарен и закачиха системата НА ПОЛЮЛЕЯТ
Та от всичко,което написах до тук,целта ми беше да ВИ/НИ покажа КАКВО ЩЕ СЕ случи с доста от ВАС/НАС,ако се нуждаем от медицинска помощ, но НЕ СМЕ болни от ЕДИНСТВЕНАТА БОЛЕСТ,която в момента се лекува в нашите болници!Мисля,че не е нужно да пояснявам за коя точно става въпрос.
Иначе сега баба ми Е ДОБРЕ.СЪС СИГУРНОСТ Е МНОГО ПО-ДОБРЕ...след като АДСКИТЕ МЪКИ, които и се наложи да изтърпи през тези няколко дни...вчера вечерта ПРИКЛЮЧИХА-Почина милата.Сигурен съм,че сега е на едно много по-добро място.
И последно.В Неделя сутринта ми се наложи да обикалям центъра на София в търсене на денонощна аптека,за да взема консумативи за домашното "лечение".Та едно нещо ми направи много силно впечатление...Във времена на ПАНДЕМИЯ-(В каквито непрекъснато твърдят,че се намираме)-,в центъра на столицата ни...има много повече офиси ЗА БЪРЗИ КРЕДИТИ, отколкото АПТЕКИ
Изводът оставям на всеки един от вас.
П.П.Благодаря на всички,които се интересуваха от драмата,която се разиграваше с моята близка.Благодаря и на тези НАПЪЛНО НЕпознати хора,които напълно безвъзмездно предложиха помощта си.Това ми върна НАДЕЖДАТА,че ИМА НАДЕЖДА за НАС-хората."

И така. Прекарваш живота си, отдаден на идеята да просветлиш младите, да бъдеш учител. А когато трябва да получиш спешна помощ - системата ти бива закачена на полюлея в дома ти, а ти нямаш право на достойни последни дни...