Автор
Милена Цанкова

Случи се: Първото групово изнасилване на жена в Метавселената

Само минута след като влязла в Метавселената на Фейсбук британка била "групово изнасилена".

За ужасното изживяване споделя самата Нина Джейн Петъл - 43-годишна майка на 4-годишно дете. "Бях вербално и полово унизена от трима мъжки аватари, с мъжки гласове. Те правиха смущаващи движения по отношение на моя аватар, правейки скрийншоти на дейностите си", разказва тя пред "Дейли мейл".

"Когато се опитах да се махна, те казаха: "Не се преструвай, че не ти харесва". Беше кошмар", продължава разказа си травмираната жена.

"Всико се случи толкова бързо, още преди дори да успея да помисля за поставянето на защитната бариера на място. Замръзнах", добавя тя. "Беше сюрреалистично. Беше кошмар-"

След като изключила шлема си, за да прекрати срещата, едва се успокоила. Жената твърди, че още изпитва безпокойство от преживянато.

През декември тестер на метавселената на Зукърбърг разгласи, че е бил изнасилен - група аватари са опипвали мястото, на което е трябвало да се намират слабините на виртуалния му воин. В отговор Вивек Шарма, вицепрезидент на VR света на Meta, съобщи пред The Verge, че случаят е "безусловно недопустим". Той обаче поясни, че тестерът не е употребявал функционалност за сигурност, която има за цел да блокира нежеланите взаимоотношения с околния свят.

Според осведомени аватарите в метавселената на Зукърбърг съзнателно са направени без крайници, с цел да нямат слабини и задни елементи. Meta се ангажира и с отговорността да направи виртуалния си свят изцяло безвреден. Предвидена е алтернатива за изпращането на отчети против " виртуалните насилници ". Предвижда се и усилване на модерацията.

След новината за виртуалното изнасилване, от компанията Meta реагираха бързо, като представиха нов инструмент за безопасност - Personal Boundary, в онлайн виртуалността.

Personal Boundary ще създаде "повече лично пространство за хората и ще улесни избягването на нежелани взаимодействия", уточни Вивеш Шарма. Според уверенията му, ако някой се опита да навлезе в личните граници на даден аватар, системата ще спре движението им напред.

"Съжаляваме, че това се е случило. Искаме всички в Horizon Venues да имат положително изживяване и лесно да намират инструментите за безопасност, които могат да помогнат в ситуация като тази - и да ни помогнат да разследваме и да предприемем действия“, казва говорител на Meta.

Потребителите на Horizons Venues трябва да имат навършени 18 години, но експерти са обезпокоени, че това няма да попречи на по-младите да излъжат за възрастта си.

Четете още: Meta, вие нас с Facebook ли ще ни плашите? Нещо сте се объркали