Изумителните закони във вълчата глутница и ролите, които всеки вълк изпълнява

Вълчата глутница е подчинена на строга йерархична организация, в която всеки вълк изпълнява своя значима и важна за оцеляването на стадото роля.

Противно на човешките представи, тук не агресията, а уважението е основната движеща сила. Авторитетът не се налага, а се доказва. А качествата, които вълците поставят на пиедестал, са мъдрост, отговорност, преданост, лоялност, харизма и сила.

Ето кои са основните роли във вълчата глутница, от които само можем да се поучим:

Отговорният лидер


За да бъде лидер един вълк, не е необходимо да е в напреднала възраст, а да притежава умението да влияе над останалите вълци. Алфа вълкът трябва да е смел, да притежава остро чувство за отговорност, да организира лова и да е готов да защити братята си във всеки един момент. Лидерът не се нуждае от налагане. Останалите интуитивно усещат качествата и авторитета, който носи в себе си и с готовност му се подчиняват.

Преданият воин


Вълците-воини са най-добрите служители на лидера при набавяне на провизии. Тези герои са всеотдайни и силни, притежава изключителен усет за долавяне близостта на плячката. В тази воинствена кохорта влизат както мъжки, така и женски. Важното за женската е в този момент тя да не кърми потомство. Сред воините винаги има един, който е най-силният - този, който ще води клана, в случай че на лидера се случи нещо.

Вярната съпруга


Алфа - женската е олицетворение на верността и предаността. Тя никога не би погледнала друг освен лидера. Той от своя страна държи единствено и само на нея. Вълците са сред малкото животни, които са моногамни и остават такива до края на живота си. Лидерът никога не се бърка в решаването на женските въпроси в глутницата. Тя командва „харема“.

Всеотдайна медицинска сестра


Рангът „майка“ лесно може да придобие и вълчица, която не е родила свои потомци. Ако женска от ранга на воините е родила потомство, тя не спира да ловува? Тук се намесва алфа-женската, която избира „медицинска сестра“, която е психологически избрана от нея и напълно готова да поеме функциите на иситнската майка.

Професия майка

В глутницата има и „професионални майки“ - те редовно отглеждат своите потомци и други малки.

Мъдрият възпитател


Новородените и подрастващите са винаги заедно. Всички те израстват като братя и сестри. За тяхното обучение се грижат по-големите им събратя, а най-старият и болен вълк е техният възпитател. Той ги учи на уважение едни към други, на търпение, смекчава яда им, тушира проявите на арогантност и агресия.

Болните и старите


Противно на очакванията не най-силните вълци се движат отпред, а именно най-старите и немощни от тях. Това е т.нар. „слабо звено“. Първо, ако нещо се случи с някой от тях, загубата няма да е толкова голяма. И второ, няколкото воини, които ги следват, имат възможност да видят кой от тях е в беда, и да му се притекат на помощ и съответно да защитят следващото звено от женски.

***

Интересни са и жестовете, с които тези великолепни създания общуват помежду си. Освен с вой, те ,обменят информация и с мимикиге на лицето си или чрез определени жестове. Така например, за да се открои от тълпата, лидерът изправя опашката си. А ако някой вълк иска да изрази готовността си да се подчини, тогава той подвива опашката си. Лягането по гръб пък означава безгранично доверие и упование в способностите на лидера.

Четете още: Вълчица загина, търсейки любовта