Автор
Ива Петрова

Как една жена с изненада установи, че е героиня от порно

Представете си, че случайно попадате на видео с порно съдържание и на него... о, ужас – главно действащо лице в сцената сте самите вие?! Е, на американката Кейт Айзъкс се случва точно това.

Една вечер, сърфирайки из Twitter, тя изпада в шок от смущаващо видео, появило се пред очите ѝ. „Изведнъж изпаднах в паника“, споделя младата жена пред BBC.

“Някой беше взел лицето ми и го беше поставил в порно видео, правейки така, че да изглежда все едно наистина съм аз”, жалва се Кейт пред изданието.

Това е типичен пример за т.нар. deepfake (в превод дълбоки фалшификации) – терминът идва от deep learning – методът на машинно учене на изкуствен интелект с помощта на изкуствени неврални мрежи. Въпросната технология дава възможност за създаването на видеоматериали с потенциала да бъдат абсолютно неразличими от реалните. Ефектите надминават по качество дори и най-добрите студиа по компютърна графика.

View post on Instagram
 


От 2017 г. насам deepfake-ове стоят в основата за създаването на фалшиви новини, фалшива порнография с известни личности, както и на изключително убедителни измами с реалистичен ефект.

Така Кейт, която е известна с кампаниите си срещу порнографията без съгласие, изневиделица се е превърнала в порноактриса, без да подозира. А въпросното порно видео в Twitter с таг „Кейт“ е направено посредством кадри от телевизионни интервюта, които тя е давала по време на кампанията.

„Сърцето ми се сви. Не можех да мисля ясно“, спомня си тя. „Не мога да забравя усещането, че това видео ще бъде навсякъде и мисълта за това ме ужасяваше.“

Всъщност манипулациите чрез deepfake не са нещо ново. Нейни жертви в миналото са ставали редица начетени знаменитости и политици. И не винаги подобни клипове са били от порно естество. Докато първоначално те са имали комедиен характер, постепенно той бива изместен на заден план за сметка на порнографията. Според компанията за киберсигурност Deeptrace 96% от всички дълбоко фалшифицирани кадри представляват порнография без съгласие.

View post on Instagram
 

Днес подобно на порнографията, която се пуска в мрежата като вид отмъщение срещу бивша половинка, дийпфейк порнографията се квалифицира като сексуално насилие, базирано на изображения – общ термин, който обхваща заснемането, правенето и/или споделянето на интимни изображения без съгласие.

30-годишната Кейт основава кампанията #NotYourPorn през 2019 г. Година по-късно нейният активизъм засяга и уебсайта за развлечения за възрастни Pornhub, който беше принуден да свали всички видеоклипове, качени на сайта от непроверени потребители – по-голямата част от съдържанието му. Затова Кейт допуска, че с компанията си е навлякла доста врагове, които с удоволствие биха ѝ скалъпили подобен порно номер.

Неприятностите ѝ не свършват дотук. Под видеото с нейния лик много потребители я атакуват със злостни коментари, стигащи до заплахи за изнасилване, снимките от което ще бъдат разпространени в интернет. Заплахите, които се сипят по неин адрес развиват у нея параноя за преследване и страх за живота ѝ. Така Кейт от човек, който се бори срещу гореспоменатата дейност, сама се превръща в нейна жертва.

View post on Instagram
 


От опита си да подкрепя други в подобни ситуации, на теория Кейт знае точно какво да направи, ако някой стане жертва. Но не и когато тя самата е жертва.

Неин колега докладва за видеото и то е свалено от Twitter, но това не помага видеото да изчезне напълно от нета, той като всяко дийпфейк порносъдържание, след като бъде споделено онлайн, е трудно да бъде премахнато изчяло от разпространение.

Ужасяващата истина е, че в онлайн форумите има голям пазар за дийпфейк съдържание от всякакъв тип, включително и порно. Потребителите публикуват искания за заснемане на видеоклипове на техни съпруги, съседи, колеги, дори и роднини.

От своя страна човекът, който стои зад най-големия уебсайт за дълбоко фалшифицирано порно под псевдоним Gorkem, признава анонимно пред BBC, че вече е твърде трудно да се разбере дали гледаме манипулативно изображение, или реалност. Обосновава становището си с това, че в бранша работят изключителни професионалисти. Неговият сайт например привлича около 13 млн. посетители на месец и хоства приблизително 20 хил. видеоклипа във всеки един момент.

Страшното е, че докато софтуерът на дийпфейк съдържанието доскоро не е бил лесно достъпен, то сега всеки над 12-годишна възраст може законно да влиза и изтегля десетки приложения, създавайки чрез тях реалистични фалшифицирани видеа само с няколко кликвания.

Впрягайки всичките си сили за промени в закона, които да могат да забранят или поне ограничат създаването на подобно съдържание, Кейт е убедена, че ще излезе с победа от битката срещу това безумие.

View post on Instagram
 

Четете още: Милиардерска наследница и скандална личност - коя е жената до новия премиер на Великобритания