Автор
Антония Дамянова

Милиардерска наследница и скандална личност - коя е жената до новия премиер на Великобритания

Великобритания преживява интересен период, откакто Чарлз III седна на престола. Какви ли не трансформации се случиха в страната. След оставката на Борис Джонсън, в рамките само на осем седмици, се смениха трима премиери. Със своя отказ от премиерския пост, направен под натиска на широк протест от народа срещу данъците, Лиз Тръс се превърна в най-малко управлявалият министър-председател на Острова.

42-годишният лидер на консервативната партия Риши Сунак пое ръководната функция в особено сложни и предизвикателни за великобританската икономика и политика времена. Той път от своя страна се превърна в първия министър-председател от азиатски произход в историята на страната, като също така е най-младият на този пост за последните повече от 200 години. Той е и първият цветнокож премиер, както и първият на този пост, който изповядва хиндуизма.

С всъпването си на поста първи министър-председател на Великобритания Риши Сунак привлече вниманието не само към себе си, но и към красивата си съпруга - богатата и красива индийка Акшата Мурти.

Двамата се запознават по време на обучението си в Станфорд, а сватбената церемония през 2009 г. в Бенгалуру, Индия продължава цели два дни. От брака си двойката се радва на две деца.

View post on Instagram
 


Любопитен факт е, че Сунак се нарежда и сред шепата служители на управленчески държавен пост, които влизат на Даунинг стрийт с богатство по-голямо от това на покойната кралица Елизабет II. А благодарение именно на заможната си съпруга той се превръща в един от малцината милиардери, които достигат до висотите на британската политика.

И така, коя е Акшата Мурти - дамата, пленила сърцето на новия премиер на Великобритания

Хубавата Акшита е родена през април 1980 г. в Индия в семейството на родители интелекуалци Нараяна и Судха Марти. Докато майка ѝ и баща ѝ са отдадени на работата си в преследване на успех в областта на инженерството и науката, Акшата и по-малкият ѝ брат Рохан биват отгледани от баба си и дядо си по бащина линия.

Трудното решение да оставят децата си се отплаща, след като Нараяна основава софтуерната компания Infosys за 3,5 милиарда паунда, докато Судха става първата жена инженер в Индия и работи за големия производител на автомобили TELCO. В момента тя работи в неправителствени организации, опитвайки се да подобри здравеопазването за жените.

Бащата на Акшита - Нараяна Мурти, израства изключително бързо в своята сфера и достига до огромни печалби. В писмо до дъщеря си той споделя, че напускането на Акшата и Рохан е едно от най-трудните решения в живота му, които е трябвало да вземе. „Всеки уикенд взимах самолета до близкото летище Белгаум и след това наемах кола до Хубли. Беше много скъпо, но не можех да се справя, без да ви виждам“, пише той.

View post on Instagram
 


Когато Акшата и брат ѝ най-накрая се местят в Мумбай при родителите си, животът не е толкова спокоен, колкото при баба и дядо в Хубли. Судха е решила да няма телевизор в дома им, така че децата да имат повече време за учене, четене, дискусии и срещи с приятели. Всяка вечер от 20 до 22 часа е била посветена на занимания, които сплотяват семейството. За Акшата и Рохан това означава домашна работа, докато родителите им четат книги по история, литература, физика, математика и инженерство или пък вършат професионални задължения.

Макар семейството да ставало все по-богато, родителите на Акшата избягвали да наемат луксозна кола и шофьор, за да я закарват до училище, избирайки да се придържат към обикновената авторикша.

View post on Instagram
 


След завършването си Мурти отива да учи в частния либерален колеж Claremont McKenna в Калифорния, където специализира икономика и френски. По-късно се мести в Модния институт по дизайн и мърчандайзинг в Лос Анджелис. Накрая заминава да учи в университета Станфорд.

Именно в Станфорд тя се запознава с Риши Сунак, който вече е спечелил престижната стипендия на Фулбрайт. В рамките на четири години те се влюбват и се женят на двудневна церемония в Индия, на която присъстват известни имена от света на крикета, включително и капитана на националния отбор.

Баща ѝ казва, че е бил „малко тъжен и ревнувал“, когато Акшата за първи път му споделя за новия си партньор в живота. „Но когато срещнах Риши и открих, че той е всичко, за което го описа – брилянтен, красив и най-важното, честен – разбрах защо позволи сърцето ти да бъде откраднато“.



След като завършва Станфорд, тя се присъединява към холандски инвестиционен фонд за чисти технологии в Сан Франциско, работейки като маркетинг директор. Бързо обаче напуска, за да създаде своя собствена модна марка с името Akshata Designs. „Разбирам, че може да има известно любопитство около това, което правя, като се имат предвид постиженията на родителите ми, но се надявам, че един ден този бизнес ще може да стъпи на собствените си крака и ще мога да говоря по-скоро за заслугите, отколкото каквото и да било друго“, казва Акшата пред Times of India през 2009 г.. Допълва, че модата е нейната страст и не може да си представи да се занимава с нещо друго.

Парите на Акшата идват от нейния дял от 0,91% в Infosys, който се оценява на 900 милиона долара или 690 милиона паунда. Това прави Мурти по-богата дори от самата кралица, чието богатство се оценява на 365 милиона паунда. Да не говорим, че това е по-малко от 1% от цялата компания, така че богатството на семейство Сунак може да расте с времето.

Двойката също така притежава основаната в Лондон компания Catamaran Ventures, която инвестира в стартъп фирми с оглед на бъдещ растеж на капитала и разпределение на доходите. Сунак прехвърля акциите на съпругата си точно преди да влезе в парламента, правейки я едноличен собственик.



Акшата има преки дялове в най-малко шест други компании в Обединеното кралство, включително фирмата за мъжко облекло New & Lingwood, която продава копринени халати за 2500 паунда. Също така има акции в британски бизнес, който управлява пицарията на Джейми Оливър, магазините на Jamie's Italian и Wendy's в Индия, в агенцията за бавачки Koru Kids и в оператора на фитнес зали Digme Fitness, където тя е и директор. Soroco – софтуерната компания, съоснована от нейния брат, посочва Акшата като директор в своя филиал в Обединеното кралство.

Мурти и Сунак притежават най-малко четири имота във Великобритания и Калифорния, включително къща с пет спални в Кенсингтън, оценена на почти 7 милиона паунда, и имение за 1,5 милиона паунда, разположено на 12 акра в Северен Йоркшир. Те също така са собственици на пентхаус на плажа в Санта Моника за 5,5 милиона паунда.



През април тази година животът на Мурти беше разтърсен от финансов скандал. Тогава бе разкрито, че има статут на чужденец в Обединеното кралство, който използва, за да избегне някои данъци. Този статут означава, че тя не трябва да плаща британски данък върху доходите от чуждестранни инвестиции, наемни плащания на имоти в чужбина или банкови лихви. Изчислено е, че Акшата може да е успяла да спести 20 милиона паунда, като се е подвизавала под този статут.

По това време неин говорител заяви, че Мурти е гражданин на Индия, която не позволява на народа си да има двойно гражданство. Той бе категоричен, че Акшата винаги си е плащала данъците върху доходи, добити във Великобритания. Въпреки това, на фона на общественото недоволство, Мурти се отказа от статута си на чужденец и сега плаща данъци върху целия си световен доход.

Четете още: Тъстът на новия британски премиер имал челен сблъсък с българската милиция: ето цялата история, която разказва той