Филмът на Мартин Скорсезе "Изобретението на Хюго" получи най-много номинации за "Оскар" - цели 11, стана ясно след оповестяването на номинациите за престижните награди.

Както се очакваше, особено след раздаването на "Златните глобуси", по петите го следва черно-белият ням филм "Артистът" с 10 номинации.

Лентата на Скорсезе ще се бори в категорията за най-добър филм с "Боен кон", "Артистът", "Кешбол", "Дървото на живота", "Полунощ в Париж", "Южнячки" и "Извънредно силно и невероятно близо".

Мерил Стрийп получи признание за превъплъщението си като Маргарет Тачър в "Желязната лейди", а Джордж Клуни – за ролята си в "Потомци".

В категорията за най-добра актриса битката ще бъде между Стрийп, Вайола Дейвис ("Южнячки"), Руни Мара ("Мъжете, които мразеха жените"), Мишел Уилямс ("Моята седмица с Мерилин") и Глен Клоуз ("Албърт Нобс"), а в мъжката категория – между Клуни, Брад Пит ("Кешбол"), Гари Олдман ("Дама, поп, асо, шпионин"), Жан Дюжарден ("Артистът") и Демиан Бичир ("По-добър живот").

Ник Нолти и Кенет Брана ще се съревновават един с друг за статуетката за най-добър поддържащ актьор, а Беренис Бежо и Джесика Частейн – в категорията за най-добра актриса в поддържаща роля.

Отново "Артистът" се появява в номинациите в категорията за най-добър режисьор – Мишел Хазанавициус, където влиза в пряка конкуренция с Уди Алън ("Полунощ в Париж"), Мартин Скорсезе ("Изобретението на Хюго"), Терънс Малик ("Дървото на живота") и Александър Пейн ("Потомци").

Носителите на най-престижните награди в киното ще станат ясни на тържествената церемония на 26 февруари 2012 г.