Автор
Woman.bg

Колежка на убиеца на Евгения: Той я издигаше на пиедестал, тя беше неговият смисъл

Орлин издигаше Ети на пиедестал, това бе неговият смисъл. Това заяви в интервю бивша колежка на убиеца на 33-годишната Евгения Владимирова. През октомври тя бе обявена за изчезнала, а преди две седмици тялото й бе намерено, натъпкано в куфар във водоем край Перник. Убийството шокира цяла България с жестокостта си, оказа се, че Орлин е удушил съпругата си със стреч фолио. В престъплението съучастник е и бащата на мъжа. Интервюто е дадено за Vtorifront.bg, а от съображения за сигурност името на колежката не се разкрива, използва се псевдонимът Сандра.

Откъде познавате убитата Евгения и съпругa й Орлин?

Сандра:

Първоначално познавам Орлин, ние сме софтуерна компания и Орлин беше част от екипа ни 9 години. Повечето ми колеги дори са били на тяхната сватба през 2014-а, аз се присъединявам малко по-късно към компанията.
Познавам Орлин повече от 5 години и смея да твърдя, а и моите колеги също: първо, той е изключителен специалист – той е 3-то ниво на софтуерен архитект, това се смята за изключително високо ниво, защото имаш секюрити достъп до информация и трябва да си изключително отговорен и фокусиран.

Мога да кажа, а мисля, че говоря и от името на всички колеги, до този момент, откакто познаваме това момче знаем, че е изключително тих и спокоен. Макар „търд левелите“ да са под огромен натиск, не сме виждали агресивна проява, при други – да, но при Орлин – не. Изключително балансиран, оставал е многократно след работа, дори уикендите, никога не е отказвал помощ на нито един от нас, давал е всичко от себе си, познаваме го и извън работата, излизали сме много пъти, откъдето аз познавам и Ети (бел. ред. Евгения) и техния син, прекарвали сме време в Южен парк и с моите две деца.

Какво знаете за техните отношения?

Знаете, няма пълно щастие, при всяка двойка има и негативни моменти. Но през годините сме ставали свидетели Орлин да си тръгне от работа, защото по думите му – „трябва спешно да се прибере вкъщи, защото е на път бракът му да се разпадне и се опасява, че ще остане сам и трябва по най-бързия начин да се прибере“. Но такива моменти всеки от нас ги има, абсолютно нормално е. Въпросът е да не се стига до крайности, като в случая...

Орлин не е част от екипа ни от 2 години, в които не сме престанали да поддържаме отношения, но все пак по-рядко. Той прие предложението на една също много известна софтуерна компания – на много по-високо ниво с още по-големи възможности. За съжаление, няколко месеца след това започна ковид пандемията и тази компания им предложи хоум офис. Но ние хората сме социални същества, имаме нужда от контакт. Специално за хора като Орлин, „търд левъл“ специалист, нямаш досег до крайни клиенти и няма общуване. Останаха вкъщи, тъй като Ети и нейната компания също остана хоум офис.

И какво от това ще кажат хората?

Ние не сме специалисти, но ако погледнем статистиките на МВР от предходната година - има 25 % повишение на домашното насилие. Много е различно, когато живееш с някой партньор, в едно затворено пространство и когато се виждате накрая на деня за няколко часа. Но когато се случи ситуацията хоум офис и почнеш да прекарваш по 10-12 часа с този човек, нещата се променят. Първо, нямаш достъп до контакти, както в социалната ти среда и с времето без да съзнаваме (зависи разбира се от всяка менталност), особено ако е имало проблеми в дадената връзка и прекарваш много повече време изолиран с този човек, нещата могат да се задълбочат. Как се стигнало до тази трагична развръзка, можем само да гадаем.

Много хора ще кажат – вие оправдавате Орлин за случилото се ли?

В никакъв случай. Но има правораздавателни органи в държавата, които ще си свършат тяхната работа. Аз не мога да оправдая такова насилие никога, не над жена, а над каквото и да е човешко същество. Не можем да взимаме в ръцете си правото да решаваме човешкия живот, това е недопустимо. И съжалявам наистина, може би ако беше останал като част от екипа ни, може би щяхме да усетим нещо, защото той споделяше. Защото каквото и да е – сега чуваме версията за някаква ревност, за някакви проблеми във връзката им, че може би Ети е искала да го напусне, но пак само гадаем, всички сме в шок. Не само ние, които сме познавали тези хора, това е неописуем шок за техните близки и цялата общественост в България. Поредният случай на домашно насилие. Как се е стигнало дотам – тепърва ще разберем.

Накратко да разкажем – какво чухте и разбрахте в началото по случая с Евгения?

Видях първо публикуваното в социалнта мрежа, реших, че може да е някаква грешка, изпратих съобщение на Орлин с „?“ – той ми отговори, че това не е шега и ситуацията е реална. Питах го – „нещо може би да не би да сте се скарали, да си е тръгнала?“ Той каза „не“ и няколко дни по-късно питах дали има някакви новини за Ети, той каза, - „не“ и че е и заподозрян, което е нормална процедура. Каза, че от 6-то районно са му казали всяка информация да се отправя към тях, да няма фриволности, защото ние питахме с колегите как да помогнем. Съответно, не предприехме нищо, единствено се интересувхме какво става през цялото време. Лично аз много се надявах нещо да са се скарали, случва се, и Ети да си е тръгнала, въпреки че от друга страна това нямаше логика – тя е майка, огромна отговорност. Отделно, това, което винаги сме виждали е, че Орлин издига Ети на пиедестал, това е неговият смисъл на живота – Ети и тяхното дете, наистина изключително хармонично семейство.

Кой беше „водещият“ във връзката им?

Може би клоня към Ети, защото Орлин е по-кротка фигура. В екипа не сме го виждали да се конфронтира с някой, много обран, в никакъв случай не е бил и антисоциален тип, напротив. Беше тийм лидер и наскоро коментирахме с целия му екип, че не е същото без него. Ние от 2 години се опитваме да запълним неговото място и не намираме подходящ човек. Оттам нататък, какво се е променило в него, как му се еотразило оставането вкъщи през тези 2 години, остава загадка.

Буквално няколко дни преди изчезването на Ети, аз говорих с моите родители на улицата, когато Ети и Орлин се спряха карайки колела, поговорихме си кой как е, тя ни покани да отидем с тях в Южен парк на разходка, ние обаче имахме други ангажименти. И сега, ако можех да върна времето назад, с ръка на сърцето съжалявам, че не приехме тази възможност да се видим, може би ако бяхме поговорили, ако бяхме прекарали повече време заедно...но това ще остане теория на вероятността.

Самата Евгения (Ети) като какъв човек може да я опишете?

Комуникативна личност. Те двамата много се забавляваха, постоянно пътуваха, имаха адски голям кръг от приятели, никой не можеше да предположи, че ще се стигне до такова нещо. Всички сме в шок.

С колегите не допускаме, че се е случило такова нещо, макар че явно се е случило, явно ситуацията е ескалирала, но защо се е стигнало до този момент. Монетата винаги има две страни.

Сега мнозина ще кажат – какви две страни, това е изрод, който заслужава също да умре или да е поне доживот в затвора. Как може едва ли не да защитавате един изверг...

Аз не защитавам никого в случая, аз не мога да съм съдник. Не оправдавам случилото се. В крайна сметка, ако е това случаят, като една връзка не върви, хората трябва да се разделят, а в случая имаме и едно страхотно дете, за което е най-важно да се помисли. А сега виждаме ситуация, в която нещо се отключило в даден момент, но накрая остава едно страдание за ужасно много хора. Откакто Ети изчезна преди месец, всички се надяваха, тя да е жива и просто да е някъде, не искам да мисля какво е за нейните родители...това е жестоко.

Как обаче коментирате факта, че бащата на Орлин го е подкрепил в това ужасно престъпление според самопризнанията им?

Никой от нас не може да каже с ръка на сърцето в такава ситуация дали бихме подкрепили детето си или просто бихме го предали – както би било редно. Единственият извод, който можем да си направим е, че като има проблем трябва да се говори, приятели и роднини да помагат и ако се налага един брак да бъде прекратен.

Наистина, от 2 години сме в ситуацията с ковид, всички сме наплашени, това тиктака бавно в нас, ставаме свидетели ежедневно на черни хроники, хиляди случаи на домашпно насилие, не че преди не ги е имало, но след ковид се задълбочават и това ще продължи.

Познавайки Орлин, как си обяснявате факта, че той е извършил това жестоко престъпление – убил я е със стреч фолио, обадил се е на баща си, сложили са тялото в куфар, самият Орлин съобщава за изчезването на жена си, 1 месец хладнокръвно се прави, че я търси – това показва, че той е бил в съзнание и знае какво прави...

Така е. Да, това е грешка след грешка, тук трябва пак някой психолог, който разбира да разнищи такаква ситуация. Да, ти си извършил едно ужасно престъпление, ще бъдеш заловен, ще отидеш в затвора, ще ти бъде отнето детето ти, може би в психиката му има хиляди неща, които го разкъсват, мисълта, че е отнел човешки живот, което не може да си го прости, особено ако това е любовта на живота му. С такава мисъл не се живее. Ти си направил най-лошото, а това е и майката на твоето дете, а този човек обича детето си. Отделно всички - приятели, общество, всички са срещу него, защото е извършил нещо недопустимо.

Можем ли да наречем неговите родители изроди?

Не ги познавам, не мога да кажа, но ако допуснем, че тези хора са изроди и са възпитали изрод, не би ли следвало този изрод да се прояви много по-напред във времето, а не когато си една напълно оформена личност на 36 години? Но това са само въпроси, отговорите не знаем. Можем само да си направим извода, че ние хората имаме нужда от социален контакт и не трябва да се затваряме в себе си и в домовете си.

Това значи ли, че оправдавате това убийство с Ковид?

Не. Не оправдаваме, а търсим причини. Но виждаме, че имаме изключително увеличаване на тези случаи и трябва да търсим защо.

Много хора реагираха с – „око за око, зъб за зъб“. „Този човек е изрод и трябва също да бъде умъртвен“. За вас кое е справедливото в случая?

Ние сме част от това общество, не можем да се върнем в Средновековието, спазваме Конституция и закони, ако така се говори и разсъждава, това означава, че последствията са за всички ни. Ние нямаме право в свои ръце да взимаме правосъдието вместо органите на реда.

Кой е виновникът за тази трагедия според вас?

Виновният за деянието е самопризналият се и това е факт. Че не е трябвало да се стига дотук – няма две мнения.

И все пак, какво предполагате, че може да предизвика това убийство?

Това, което чухме. Най-вероянто е станало въпрос за ревност, най-вероятно, чухме, че е замесено трето лице във връзката, че може би Ети е искала да се разделят. Не знаем, всички търсим отговори, но сме шокирани – не можем да повярваме, че това се е случило с точно този човек – не и с него, не и в тяхното семейство, но хората се променят, обстоятелствата се променят...

Изглеждаха ли като щастливо семейство?

Определено да. Въпреки че каквото изглежда отстрани, не значи че е такова.

Но за 9 години в една компания, поне веднъж щеше да проявиш агресия, някаква нотка, но всички колеги, дори и тези в чужбина, са шокирани и ни казват – да няма някаква грешка, не може да е Орлин.

Може ли да се каже, че Орлин е ревнив?

Не, няма как да го кажа това. Никога не сме чували нещо такова, дори да е подозирал нещо, не сме забелязвали.

Може ли да се каже, че двамата са имали финансови проблеми?

Не, в никакъв случай и двамата са много добре платени.

Знаете ли да имат някакви делби, нещо за делене материално?

Не, доколкото знам. Те допреди 2 години търсеха да купят ново, по-голямо жилище. Не знам дали това е апартаментът в Лагера, в който сега се казва, че са живели, не мога да кажа.

Дотук профилът на Орлин излиза, че е тих, спокоен човек, високо платен и ценен професионалист, няма финансови проблеми, има чудесно семейство, обича жена си и детето си...Излиза, че това е един страхотен човек. Тогава къде може да е имало проблем?

Всички познаваме Орлин като кротък човек, дори може да се каже, че е смотан, ако му удариш шамар, не би отвърнал, такъв типаж. Те имаха страхотна приятелска среда, прекарват заедно време, дори когато той е пътувал в чужбина до другия ни офис, е пътувал заедно с нея. Не само партньор, но и много добър приятел – това знаехме за отношенията. Но какво се е случило в тези 2 години, в които той се отдели и се изолира вкъщи, не знаем. Може да е било натрупване, нещо моментно, но завършва трагично. И няма как да бъде оправдано. Ети е млад човек, готин човек, а сега най-голямата болка е за детенцето и за семейството на Ети....Можеше ли това да бъде предотвратено...

Възможно ли е Ети по някакъв начин да го е „предизвиквала“, да го е заплашвала, че ще му вземе детето, че ще го зареже, да е имало нещо, с което да е отключила подобно зверство?

Много неща биха могли да са възможни, без да знам всички факти, не мога да се ангажаирам, но дори и в една връзка да има подобно нещо, жената да заплашва, че ще вземем детето, все пак законът няма как да те ограничи да си виждаш детето, ако ти си един нормален човек. За съжаление, вече е нормално хората да се разделят и това не би трябвало да е нещо драматично. Но хората са различни...

Иска ми се да вярвам, че това е просто един лош кошмар. Последният път когато ги видях изглеждаха добре, бяха усмихнати, всичко остава загадка, докато не получим повече информация.

Каква според вас е справедливата присъда за това престъпление?

Въпросът е дали това е предумишлено престъпление или нещо, извършено в състояние на афект, това са две коренно различни неща.

И в двата варианта – кое според вас е справедливо?

Ако е предумишлено, планувано с дни и месеци, няма прошка и извинение. Ако става дума за афект – предполагам се следва друга линия. Но най-голямото наказание е чувството за вина, и е в неговото сърце и психика, защото той губи любовта на живота си, губи правото да вижда детето си, отделно оставя баща си в ужасна ситуация, майка му вероятно умира от срам, отделно ненавистта на всички, приятели, колеги, общество. Тежестта на това, което е извършил, е огромна и аз предполагам, че той го съзнава.

Ако имате възможност да говорите с Орлин – какво ще му кажете?

За мен той трябва поне да направи един опит да даде обяснение, най-вече заради своето дете. Защото това детенце оттук нататък ще расте без своите родители и се сещате за неговата психика, че е изключително жестоко случващото се и ще търси цял живот отговорите на въпросите – защо и как се е стигнало до това и много се надявам Орлин да намери начин да даде отговор на тези въпроси.

Бивша колежка на Орлин, който уби жена си Евгения:Винаги сме виждали, че Орлин издига Ети на пиедестал, това е неговият смисъл