Автор
Весела Георгиева

Колко точно богат е руският президент Владимир Путин?

Според някои източници Путин е натрупал състояние от около 200 милиарда долара. Ето какво се знае за богатството на руския президент, пише "Дойче веле".

Владимир Путин притежава апартамент от 77 квадратни метра и гараж от 18 квадратни метра - така пишеше в избирателните листи преди президентския вот в Русия през 2018 г.. Заплатата му тогава е възлизала на 140 000 щатски долара, от които той явно е спестил и за един-два автомобила.

View post on Instagram
 

Този твърде скромен финансов профил на Путин предизвиква редица съмнения. Както пише германският информационен портал T-Online, в момента Путин взима 284 000 евро като президент на Русия, но според многобройни различни оценки тези пари всъщност са капка в морето. "Той сигурно ги дава като бакшиш на шофьорите, които го возят до вилата му на 24 километра от центъра на Москва", пише изданието. Акции в енергийни концерни, недвижими имоти, произведения на изкуството, скъпоценности - това е само част от списъка с предполагаемите богатства на човека, който стои начело на Русия.

View post on Instagram
 

По време на едно изслушване в американския Сенат през 2017 г. запознат с историята на Путин разкрива, че богатството на руския лидер възлиза на 200 милиарда долара, пише Lupa.

View post on Instagram
 

Списание "Шпигел" твърди, че Путин носи скъпи ръчни часовници, които могат да струват до 500 000 долара. Но това са дреболии в сравнение с черноморския дворец за над 1 милиард долара, за който бе съобщено при журналистическо разследване, направено от хора, близки до Алексей Навални.

За разкошния дворцов комплекс край Черно море се твърди, че е бил построен специално за Владимир Путин. Комплексът е разположен на площ 39 пъти по-голяма от Монако и струва 1,1 милиарда евро. Казват, че бил проектиран от италианско дизайнерско светило, а обзавеждането включва кресла в стил Луи XIV и трапезария за 500 000 долара. Путин отрече дворецът да е негов или на негови роднини.

По-късно Аркадий Ротенберг, заяви, че имотът е негов...

Освен този дворец на Путин се приписва и 82-метровата яхта "Graceful", която само допреди няколко дни беше закотвена в Хамбург.

View post on Instagram
 

Яхтата разполага с площадка за кацане на хеликоптери, с плувен басейн и с луксозни жилищни кабини, разположени на два етажа.

Британският вестник "Sun" твърди, че Путин разполага с още много превозни средства. Според изданието частният самолет, наричан още "Летящият Кремъл", струва 520 милиона долара и вътре е тапициран със златно фолио. "Sun" пише още, че Путин притежава няколко хеликоптера и близо 500 луксозни автомобила. Всичко това обаче трудно може да се докаже!