Автор
Веселина Петрова

Кучки ли ни наричате, братя македонци? Барем малко да помните, че сме от едно кучило!

Политиката е мръсна работа. Външната – също. Особено когато в кашата, наречена добросъседски отношения, са намесени безспорни исторически факти, опити за летене или за промяна на миналото, както и претенциите на останалите съседи.

А когато се стигне и до обиди, по пол и занятие, тогава вече нещата излизат извън контрол. Сигурно се досещате, че става въпрос за Македония или по-точно, политически коректно казано – Република Северна Македония.

И за думите на един самозабравил се ръкoвoдитeл в Македонската информационна агенция – Зоран Иванов, който си позволи да нарече българския външен министър – Екатерина Захариева, и бившия гръцки външен министър - Дора Бакояни – к*чки. Въпросният ръководител е отстранен от длъжност, предаде БГНEC.

Освен че това е абсолютно недопустимо отношение на мъж към жена, то е и абсолютно недопустимо от гледна точна на поста, който дамата заема. А именно – външен министър на държава, член на ЕС, съюз, в който държавата, в която този господин Иванов живее и работи, се стреми да влезе. Дали е случайно? Едва ли. Защото в същата тази Република Северна Македония от години се насаждат антибългарски настроения. В учебниците историята се преиначава.

„Няма как на този етап ние да кажем "Да" на Република Северна Македония за Европейския съюз“, каза по Би Ти Ви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

Външният министър обясни, че не приема изразите лично, а е против подобен език спрямо българските жени. Е, аз пък приемам подобни обиди лично. Защото много мъже от Република Северна Македония идват у нас, хващат си българки и вземат български паспорт с една-единствена цел, да получат по-лесен достъп до страните от ЕС.

Министър Захариева допълни, че „когато 30 години ти не само толерираш, но и стимулираш държавна политика, основана на омраза срещу българския народ и България, няма как да си готов за започване на преговори за членство в ЕС. Това противоречи на европейските ценности. Това е нашият аргумент”. Тя разказа и за случай, в който съветник в Министерството на отбраната на Северна Македония, предложил абсурдни точки в декларация. Най-фрапиращата идея било граждани с българско самосъзнание да бъдат репатрирани у нас!

Добрата новина е, че след двучасов дебат в българския парламент вчера стана ясно, че позицията, с която спираме съседите си за ЕС, се радва на политически консенсус. Според опозицията в тази ситуация и двете страни тепърва ще имат проблеми. Властта пък посочи какви са исканията на София към Скопие, за да продължим разговорите: отказ от малцинствени претенции, отказ от езика на омразата, отказ от присвояване и фалшифициране на българската история, реабилитация на хора, убивани заради българско самосъзнание, както и възстановяване на български паметници.

Аз бих добавила още едно – уважение към българската жена. Защото, по една или друга причина, тя стои в основата на македонската нация, ако се върнем назад във времето. Но това са си мои, лични размисли и страсти. Достатъчно ми е уважението.