Автор
Woman.bg

Лекарите в Китай с призив: коронавирусът може да бъде победен!

Лекарите в Китай имат повод за радост. Вече 11 региона в континенталната част на Китай могат да се похвалят с липсата нови коронавирусни инфекции от неделя, 15 март, съобщава на профила си в Twitter медиата ChinaDaily.


Ден преди това в тези райони бяха изписани и последните излекувани пациенти с Ковид-19.

Сред болниците, които затвориха врати за болни от коронавирус, са допълнително построените 14 временни лечебни заведения, две от които бяха в Ухан. Да не забравяме, че всички те бяха построени за изключително кратко време заради нарастващите случаи на диагностицирани с коварния вирус пациенти.

По повод постигнатия успех в борбата с болестта Китай сподели вдъхновяващо и трогващо видео, в което лекарите от Ухан свалят защитните си маски и с усмивка на лицата си отбелязват с радост този паметен ден.


Още преди броени дни, на 10 март, китайският президент Си Цзинпин обяви, че епидемията от коронавируса Ковид-19 е на практика е овладяна. Новината той съобщи от центъра на най-тежко засегнатия от заболяването град Ухан, в провинция Хубей, където бяха регистрирани близо 70 хил. болни и над 3000 починали от началото на заразата.

Припомняме, че за първи път новият коронавирус бе идентифициран в края на 2019 г. в град Ухан, Централен Китай, и наречен SARS-CoV-2. Това става, след като без ясни причини, през декември, хора развиват пневмония, за която съществуващо лечение се оказва неефективно.

Съобщението за първите случаи на заразени работници от уханския пазар за морска храна, бе на 31 декември 2019 г., като първите симптоми се появяват 3 седмици по-рано, на 9 декември 2019. Пазарът бе затворен на 1 януари 2020 г., а заразените - поставени под карантина. Над 700 души, включително над 400 здравни работници, които са били в контакт със заразените, впоследствие бяха поставени под наблюдение.

Днес китайски учени вече спокойно могат да си отдъхнат. Благодарение на драконовите мерки и усилия, които те полагаха през всичките тези три месеца, те успяха да изолират новия коронавирус, за който установявиха, че генетически е между 75% и 80% подобен на разразилия се през 2003 г. SARS-CoV



Сега Ухан и цялата страна бавно се възстановяват от епидемията. В пълна сила е не само радостта в очите на лекарите, но и цъфтежът на вишните в парка на Джънджоу, столица на провинция Хенан.

Четете още: Италианска сестра ни разплака: Уморена съм, но оставам до пациентите