Италианска сестра ни разплака: Уморена съм, но оставам до пациентите

12 март 2020 | 15:32
61775
9
инстаграм
9

23-годишната медицинска сестра от Милано се превърна в синоним на добрата и съпричастност в изтормозената от коронавирус Италия. Алесия Бонари трогна целия свят с пост в инстаграм, в който описва колко е трудно да работиш в една от най-натоварените болници и показа белезите на красивото си лице заради непрекъснатото носене на маски, защитни очила и облекло. Брюнетката, която може да съперничи на всеки супермодел от подиума, споделя, че след като сложи предпазното облекло, не може да ходи до тоалетна, нито смее да пие вода, но въпреки това продължава да помага, защото си обича работата.

"Страхувам се да ходя на работа. Страхувам се, че маската може да не прилепне добре на лицето ми или че може случайно да се докосна със замърсени ръкавици, или че стъклата (на очилата) не покриват изцяло очите ми и нещо може да се случи. Физически съм изморена, защото защитните средства са лоши, изпотявам се от лабораторния халат и след като веднъж съм облечена (в защитен костюм), не мога да ходя до тоалетната или да пия в продължение на шест часа. Уморена съм психологически, както и всички други мои колеги, които от седмици са в същото състояние, но това няма да ни попречи да си вършим работата, както винаги сме я вършили. Ще продължа да се грижа за моите пациенти, защото аз съм горда с моята работа и я обичам". 

Постът е публикуван преди три дни и бързо се превърна в един от най-коментираните в инстаграм. „Благодаря” е най-честият отговор под шокиращия разказ за трудностите пред всички медицински екипи в страната. Междувременно италиански учени съобщиха, че е най-вероятно вирусът да е пренесен в тяхната държава от Германия, а не от Китай, както се смяташе досега. Анализът ги е отвел до заразен от Мюнхен в периода 19-22 януари. Германският пациент се е заразил след контакт с човек, дошъл от Шанхай, разказва Масимо Гали, ръководител на изследователската група и на отделението за инфекциозни болести в миланската болница Сако.

Генетичните анализи на вируса показват, че италианската епидемия може да е започнала между 25 и 26 януари, доста преди откриването на официалния италиански пациент едно на 21 февруари - 38-годишен мъж от град Кодоньо в Ломбардия."Можем да предположим, че човек, който се е заразил с вируса в контекста на заразените в Мюнхен, е дошъл в Италия и в района, в който вирусът първо се е разпространил без симптоми", казва Гали пред Ройтерс.

Четете още: Код здраве: Коронавирусът - съвети и заблуди

Коментари

9 СЪВЕСТ
  09 април 2020 | 17:45 отговор
 

Жалко,че освен с разум и мъдрост хора има и същества със сурватка в главата.

 
8
  14 март 2020 | 20:39 отговор
 

Поздравления за медицинската сестра и всички нейни колеги, които работят с отдаденост в професията си! Съдбата да бди над тях!

 
7 Иванов
  14 март 2020 | 15:07 отговор
 

Тя обича работата си, а пък аз обичам нея.

 
6
  14 март 2020 | 10:51 отговор
 

Заразата тръгва от Кодоньо, но не от пациента завърнал се от Германия, а след заминаването на 300американски войници, от градчето.

 
5
  13 март 2020 | 22:05 отговор
 

В тази статия се говори за мед.сестра от гр.Гросето в Италия и е поздравена за усърдието си от Луиджи ди Майо.Какъв превод измислен.

 
4 Катерина Камчева
  13 март 2020 | 13:40 отговор
 

Поздравявам "лъч 3" за мъдрия пост.

 
3 Лъч
  13 март 2020 | 07:35 отговор
 

От "Длъжни сте,това ви е работата и затова ви плащаме",до "Благодаря,че се грижите за здравето ми и спасявате живота ми,рискувайки своите"има еволюционна и цивилизационна бездна.Между другото,животните са благодарни,когато им помагаш,вероятно защото не са хора.

 
2 до азамат
  12 март 2020 | 18:29 отговор
 

Едва ли пациентите ще я бият, след като се грижи за тях. Тези белези са от предпазните средства, които ползват лекарите и сестрите. То ако се загледаш червеното по лицето е в правилна форма, вероятно от очила...естествено се изисква малко умствен капацитет за установяването на тези факти :)

 
 
12 март 2020 | 19:00

Ами то и за писането на статии също се изисква умствен капацитет ама в тоя сайт очевидно липсва

 
12 март 2020 | 19:04

Ами то и за писането на статии също се изисква умствен капацитет ама в тоя сайт очевидно липсва

1 азамат
  12 март 2020 | 18:22 отговор
 

Някой от пациентите й да не я е пребил?

 

Добави Коментар

Най-четени