Автор
Антония Дамянова

'Миша закуска' - новата вирусна мода, която завладя ТикТок, и за тънката граница между блогъри и масови убийци

„Миша закуска“ е новата модна тенденция в храненето, заляла като вирус ТикТок – приложението, което за по-малко от две години събра над милиард потребители от цял свят, а броят им продължава да расте скорострелно.

На кулинарния тренд, привличащ все повече фенове, посвещава цял материал сп. The Cut.

Под това не особено апетитно и малко отблъскващо име се има предвид някакъв тип минималистично меню, компилация от несъвмстими състваки. Като примери за такова са дадени хапки препечен хляб с ябълки, канела и орехови ядки, кисела краставичка, увита в резен топено сирене и т.н. С други думи блогърите представят всевъзможни гастрономически творения, но, както отбелязахме вече, в минимални количества и нестандартни съчетания.



Истината е, че правилото на повечето поднесени в това приложение тенденции е това, че колкото по-странно е съдържанието, толкова по-добре. То с пълна сила важи и за диетите, в това число и за т.нар "миша закуска".

Макар този "феномен" да не е измислен от вчера, факт е, че ТикТок му дава ново име, при това съвсем случайно (измислено от един от блогърите).



А заразният ефект вече е налице – сега потребители от цял свят споделят своята собствена "миша закуска". "Това е закуска, която си правите, поглеждайки съдържанието на хладилника си и осъзнавайки, че сте твърде гладни, за да отделите време да сготвите нещо по-сложно. Така комбинирате на пръв поглед несъвместими съставки", обяснява един блогър, който допълва, че „колкото по-нетрадиционна е тя, толкова по-яко“.

Името на тенденцията е породено от асоциациите с остатъците от храна, които могат да се изядат "на една хапка", като точен списък на това какво може да включва една "миша закуска", естествено, няма. Като цяло това са обикновени закуски, които се приготвят от това, което е останало в хладилника.

За тиктокъра с прякор @ken.eurich (1,4 милиона последователи) това е бульон от настърган чипс в оцет. И да, такава "супа" се яде с лъжица. Мариновани краставици, увити в сирене (един от най-често срещаните компоненти на "мишата закуска"), е друго популярно бързо хапване, известно с названието #pickleinablanket. Видеоклиповете с този хаштаг могат да се похвалят с 6,4 милиона гледания в приложението. "Странните закуски стават популярни много бързо, защото обикновено повечето хора имат съставките за приготвянето им в хладилника си", казва блогърката Клеър Снайдър.



Докъде обаче могат да стигнат подобни предизвикателства, провокирайки потребители от различни възрасти, включително и деца, да се включват в тях редовно? Представете си, че някой опита от нечия нелепа и дори опасна комбинация от продукти и в резултат на това здравето му и дори неговият живот бъдат застрашени.

Именно подобни странности са причина за сериозни притеснения от страна на американската и европейските институции. Платформата е и собственост на компанията ByteDance, която е юрисдикция на Китайската народна република, което допълнително налива "масло в огъня" на безпокойството. Въпреки че компанията има своите представителства в Европа и САЩ, това далеч не означава, че изцяло се съобразява с политиката за сигурност, зададена от ЕС. Освен че крие рискове за личните данни на потребителите, опасенията идват и от това, че ТикТок е и място, в което масово акаунти има деца и тийнейджъри. Да припомним също така, че абдикацията на обществото до този момент от ТикТок доведе дори и до създаването на видео турнири за... смелост, които примамливо призовават мнозина тийнейджъри да се включват в тях, и то пред очите на целия свят.



Еволюцията на предизвикателствата, с които децата се захващат, за да се докажат пред своите приятели и дори пред непознати, се случва със скоростта на светлината. В рамките на последните 5 години те са се видоизменили до такава степен, че са в пъти по-брутални, по-опасни и още по-смъртоносни.

Междувременно европейски и американски народни представители (както републиканци, така и демократи) започнаха работа по забраната на платформата ТикТок в страните си. 15 март е датата, която Европейската комисия обяви като краен срок за своите служители да деинсталират приложението ТикТок от служебните си устройства. Идеята е приветствана от държавни представители, които категорично не изключват заплахата, че платформата може да събира лична информация за своите потребители и да я предлага на други правителства.

След рестрикциите срещу платформата ТикТок наложи дневно ограничение от 60 минути на ден за всички непълнолетни потребители. Въпросът обаче е дали мерките срещу приложението, наложени първо от САЩ, а след това и от ЕС, са предпоставка за пълното му закриване.

От китайската компания отричат обвиненията в каквато и да е неправилна употреба на информацията на потребителите и твърдо се обявяват против подобна забрана, която оспорва правото на изразяване. Ако са прави обаче, какъв е отговорът им на въпроса защо децата ни продължават да публикуват всевъзможни опасни видеа, а недоброжелателни възрастни - да вкарват откачени идеи, волно или неволно превръщайки се в масови убийци?!

Четете още: Eто кой е най-новият трик за отслабване в TikTok, а дали работи?