Една от най-дискутираните и противоречиви теми през последните дни е здравословното състояние на Ким Чен-ун. След като в медиите бе разпространена информация, че е претърпял тежка сърдечна операция, се появиха много слухове за състоянието, включително и че е в кома. До днес говорителите на Ким Чен-ун не коментираха темата, но ето че и това се промени. Медиите в Северна Корея съобщиха, че той е жив и в добро здраве, а в момента се занимава с обработване на документация.

Спекулациите около състоянието на лидера се появиха, след като той пропусна да отбележи рождението на дядо си на 15-и април. Според някои медии той е претърпял сърдечна манипулация заради здравословни проблеми, възникнали в резултат на тютюнопушене, затлъстяване и огромен стрес покрай работата. Преди няколко дни пък се появи и слух, че Ким вече не е сред живите и съпругата му Ри Сол Джу се готви да заеме позицията му.

Според севернокорейския държавен вестник лидерът е благодарил на строителите, работещи в туристическата зона Вонсан. Смята се, че той се намира точно там в момента. Ким Чен-ун не се е появявал в публичното пространство повече от две седмици, но може би това съвсем скоро ще се промени.

Четете още: Защо в страните, управлявани от жени, има по-малко жертви на COVID-19?