Защо в страните, управлявани от жени, има по-малко жертви на COVID-19?

Искате пример за добър лидер по време на криза, който ще изведе подчинените си от тъмнината на страха и черните мисли? Веднага можем да ви посочим, и то не един, и то не тези, които сте очаквали.

Знаете ли кое е общото между държавите, които се справят най-добре с кризата от коронавируса в момента? Те са ръководени от жени. Случайност? Не мислим. Дамите просто доказаха, че нежният пол е по-силен и може да се справи с лекота и финес в този толкова труден момент на изпитание. Това са държавите: Исландия, Тайван, Нова Зеландия, Финландия, Норвегия и Дания. В тези страни статистиките за заболелите и починалите от коронавирус все още не са плашещи за разлика от други страни, в които положението е наистина страховито и изглежда безнадеждно. Ето на какво ни учат дамите, които са застанали начело и защо те могат да бъдат по-добри от господата в момент на криза:

Защото те са решителни

Още през януари президентът на Тайван, Цай Инг-уен, предприе бързи мерки срещу разпространението на вируса. Това бе една от първите държави, които го направиха. Цай е предприела цели 124 мерки за сигурност, за да спре заразата, много преди светът да се уплаши от COVID-19. Тя дари над 10 млн маски на Европа и САЩ. Цай Ингуен е получила признание като президента, който е взел най-добри и навременни мерки. Към днешна дата има едва 6-има починали в Тайван.



Джасинда Ардерн пък е жената, която спаси Нова Зеландия, като взе кристално ясни и строги мерки срещу разпространението на вируса отрано. Тя налага самоизолация за пристигащите в Нова Зеландия, още след първите 6 заразени на територията на страната. Именно тази решителност спасява държавата от страховитата буря, която можеше да създаде заболяването. До днес в Нова Зеландия има само 4 смъртни случая.

Те знаят как да използват технологиите

Ако по света снабдяването с тестове е проблем, то в Исландия този въпрос е решен. Катрин Якобсдотир влиза отлично в ролята си на министър-председател, като осигурява напълно безплатни тестове за всеки гражданин, който има оплаквания и нужда да бъде тестван. В много страни умират хора с тежки симптоми, които обаче не получават лечение, заради липсата на тест, който да докаже наличието на коронавирус. В Исландия това е невъзможно, там дори не се стигна до строга социална изолация, съответно няма да претърпи невероятна икономическа криза.

Санна Марин е само на 34 и е министър-председател на Финландия от 10-и декември 2019-а, но вече бележи невероятен успех като политик. Тя успя да намали разпространението на заразата във Финландия, използвайки модерните технологии и се обръща към известни инфлуенсъри, които да разпространяват факти за коронавируса и да призовават за по-голяма отговорност. Затова там хората са информирани отрано що е то COVID-19.



Защото те знаят как да обичат

Част от процеса за опазване на човечеството от болести и страх е лидерът да има умението да успокоява и да проявява човещина. Отличен пример за това е министър-председателят на Норвегия – Ерна Солберг, която направи конференция само за деца. Нито един възрастен не е бил допуснат в залата. Целта на Ерна била да отговори на всички въпроси, свързани с коронавируса, които тревожат подрастващите и да ги успокои, че е напълно в реда на нещата да изпитват страх. Кой друг, освен една нежна и умна жена, може да измисли подобно решение за справяне със ситуацията?



Какво е общото между всички тези дами? И като цяло – защо жените са по-добри в кризисни ситуации?

Защото те изпитват любов и съчувствие, каквото повечето господа и най-вече политици не са способни да изпитат. Защото те не се стремят да всяват уплах и паника, а просто взимат решителни мерки и то навреме. Защото те знаят колко е важно да кажеш на подчинените си „Всичко ще бъде наред“. Защото те не се държат мъжки, а проявяват своята женска природа в най-добрия ѝ блясък. Колко ли време ще ни отнеме, за да разберем колко сме силни ние, жените?

Четете още: 6 важни причини да имате хоби