Автор
Woman.bg

Млади българи получиха най-високото отличие на НАСА

Пореден повод за радост, идващ от децата на България!

Десет ученици от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ във Варна изпълниха сърцата ни с гордост и вдъхновение, след като спечелиха две първи места в най-престижния конкурс на НАСА и Националното космическо общество на САЩ за проектиране на космически колонии за 2019 г.

И двете отличия отидоха в ръцете на ученици от 11 клас. Първо място с индивидуално участие завоюва Катерина Саматовна Бахтигалиева с проекта си „GENESIS-369”.

Другото първо място е за екипа от 9 ученици - Кристиян Горанов, Стефан Ангелов, Калина Георгиева, Стефан Дачев, Ирина Антонова, Мартин Тодоров, Тодор Славов, Константин Попов и Драгомир Николов, за проекта им „Градът на космическия ускорител”.

Ръководители на учениците са доц. Веселка Радева – ръководител на Планетариума на Морското училище, и Силвия Захариева – учител по физика и астрономия в Математическата гимназия, Варна.

Двата екипа са поканени да участват в Конференцията на НАСА за Международно космическо развитие в САЩ от 6 до 9 юни, която ще се проведе в Арлингтън, Вашингтон. Там те ще представят своите проекти и идеи.

В Международния конкурс на НАСА тази година участваха 2 691 екипа и 12 899 ученици от над 30 държави.

Снимката на спечелилите ученици е направена този понеделник – ден след като на официалната страница на конкурса от НАСА и Националното космическо общество на САЩ бяха обявени резултатите.

Отличия на НАСА отиват при български ученици не е за първи път!

През 2014 г. ученици в 11 клас (Неделчо Ласков, Иван Попов и Атанас Ковачев) създадоха проекта Green Space, с който спечелиха голямата награда в конкурса на НАСА Ames Space Settlement Design Contest. Той е ежегоден и в него участват ученици от целия свят. Възпитаниците на Математическата гимназия във Варна са преборили общо 600 проекта за първото място. Самият проект представляваше подвижна космическа станция, изградена от 9 пръстена. Всеки от тях изпълнява определена функция и може да се върти с различна скорост, създавайки различни гравитационни сили.

Екип от български ученици и преди е печелил отличие на НАСА – втора награда през 2012 г.

Четете още: Прецедент в историята на НАСА: Първият екипаж само от жени полита в Космоса