Автор
Woman.bg

Прецедент в историята на НАСА: Първият екипаж само от жени полита в Космоса

НАСА планира да изпрати в Космоса първия си изследователски екип, състоящ се единствено от жени. Това ще се случи до броени дни през месеца на жените.

Дамите ще се отправят на космическо пътешествие на борда на Международната космическа станция, предаде Си Ен Ен, позовавайки се на информация на НАСА.

Американските астронавтки Ан Маклейн и Кристин Кох ще полетят в Космоса на 29 март. Те ще полетят в компанията на контролиращия пътуването – Джаки Каджи, както и директорът на полета – Мери Лорънс, които също са жени.

Първоначално полетът е бил планиран за есента, но от НАСА са взели решението датата му да бъде пренасрочена за този месец.

Според проекта полетът трябва да бъде с продължителност от 7 часа.

Ан Маклейн и Кристин Кох са били част от астронавтския екип на НАСА през 2013 г. Тогава половината участници са представителки на нежния пол. Броят на желаещите да се включат в него възлизал на над 6100 души.

В момента Маклейн е на борда на Международната космическа станция от експедиция 58. Кох ще се издигне в околоземната орбита на 14 март, за да се присъедини към експедициите 59 и 60 с командир Алексей Овчинин и астронавта Ник Хейг.

Космическите разходки се провеждат по редица причини, казват от НАСА. Сред най-значимите от тях са извършване на работа извън космическия кораб, провеждане на научни експерименти, поправка на спътници или космически кораби, тестване на ново оборудване и т.н.

Четете още: 12 вълнуващи факта за Космоса, които ще ви смаят