Автор
Весела Георгиева

Момичета, слагайте червилото и честита свобода - маските отпадат от днес

Да, не е шега. Днес приключваме с един почти двегодишен период на безкрайни мерки. Поемете въздух, вдишайте ароматите на пролетта, насладете се на слънцето, а после спокойно седнете някъде и пийнете кафе с приятели. Без сертификат, маска или други ограничения. Животът продължава.

Казват, че пролетта носи ново начало. И така, на 1-ви април, в ден Новолунието, ние казваме "сбогом" на мерките, които ни мъчиха повече от две години.

Правителството съобщи преди дни, че няма да удължава срока на извънредната епидемична обстановка у нас след 31 март. Това означава, че считано от днес - 1 април 2022 г., отпадат следните мерки:
- носене на защитна маска за лице в закрити обществени места;
- спазване на физическа дистанция;
- ограничения в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито;
- ограничения при осъществяване на присъствено обучение във висшите училища;
- забрана за свиждания в болниците и социалните услуги;
- изискването към работодателите за допускане до присъствена работа при възможност на не повече от 50% от персонала.



Решението е взето, след като темата е била детайлно обсъдена в работен формат от членовете на кабинета няколко пъти през последния месец. Водещо е разбирането, че след като вече близо две години страната ни се намира в извънредна епидемична обстановка, към настоящия момент ситуацията се следи и управлява по предвидим начин и не е необходимо ново удължаване на срока и запазване на ограниченията за гражданите и бизнеса, съобщават от Министерския съвет.

Ами да ни е честита! Пролетта! И свободата. Да дишаме и да се усмихваме спокойно. И сега веднага дамите да си сложат по едно червило, а господата да пооправят брадите и мустаците - всичко отново е на показ.

Оставете старото назад, забравете за страха и посрещнете пролетта. Нека ни донесе нещо хубаво. Заслужаваме го. Стига с тези болести, страх, дистанция. Сега можем спокойно да прегръщаме близките си и да се смеем с приятели в близката кръчма. Защото сме хора, социални животни сме. И имаме нужда от това да споделяме. А не да се разделяме. И да ни е страх да се докосваме.

Честит ден без маски! И умната! Бъдете отговорни.