Автор
Woman.bg

На прага сме на масова гибел на видовете на Земята

Шестото в историята на планетата масово измиране на видовете на Земята вече е в разгара си, предупредиха учени чрез изследване, публикувано в сп. Science Advances. През последните 540 милиона години Земята е претърпяла пет пъти рязко намаляване на броя на видовете. Всяко от тях включва процеси, които преобръщат нормалния кръговрат на въглерод в атмосферата и океаните. И всеки път са били фатални в глобален аспект на всички морски видове по света.

Заключенията са базирани на данните за загубата на биологично разнообразие, причинена от човешката дейност.

До 2100 г. океаните ще съдържат достатъчно въглерод, за да причинят масовото измиране на видове в следващите векове.

Предотвратяването на драматичния разпад на биологичното разнообразие и последващата загуба на екосистемите все още е възможно чрез активизиране на усилията за запазването им, но този прозорец бързо са затваря, предупреждават учените.

Последното масово измиране е на динозаврите, а предишните са водили до изчезване на 50 до 96% от всички видове.

Групата биолози е работила под ръководството на еколога Пол Ерлих от Станфордския университет в САЩ.

От 1900 г. се наблюдава изключително ускорено измиране на видовете. За малко повече от един век са изчезнали 470 вида гръбначни.

"Ако тенденцията се запази, ще са необходими милиони години за възстановяване на загубеното биоразнообразие, а нашият собствен вид вероятно също ще изчезне доста бързо", казва един от авторите на изследването Герардо Себайос от Автономния университет Мексико.

Ако ние продължаваме по същия начин, без да променяме своето пагубно поведение, 99,9% от критично застрашените видове на планетата и 67% от застрашените видове ще изчезнат през следващите 100 години, унищожавайки милиарди години еволюция.

Под заплаха от бързо изчезване са 40% от земноводните и една четвърт от млекопитаещите, сред които особено застрашени са всички видове слонове и носорози.

83% от дивите бозайници вече са изтрити от лицето на планетата.

Учените предупреждават, че на планетата съществува праг на насищане с въглерод и че ако неговите граници бъдат преминати, би настъпил глобален катаклизъм. За продължителни промени във въглеродния цикъл измирането би настъпило, ако тези промени се случат с темпове по-бързи от адаптирането на околната среда към тях. И в крайна сметка би довело до поголовна гибел на животински и растителни видове в рамките само на десет десетилетия.

Въз основа на скорошното увеличение на въглеродните емисии през сравнително къси периоди от време учените предвиждат, че шестият апокалипсис зависи от това какво е критичното количество въглерод, което се поглъща от океаните. Това количество, според неговите прогнози, е 310 гигатона, а то продължава да расте с неистови темпове. Експертът е категоричен, че ако ние, хората, не направим нищо по въпроса, то ще бъде натрупано в световните океани в резултат на човешките дейности до 2100 г.

По техните изчисления вероятността азиатският слон например да оцелее до 2100 г. е едва 33%.

С други думи - масовото измиране започва, ако кръговратът на въглеродния диоксид се ускори повече от способността на екосистемите да се приспособят към новите условия. А това вече е факт.

Сериозно предупреждение, че остават 100 години до следващото масово измиране! Време, в което всеки един от нас трябва да запретне ръкави, да осъзнае катастрофалните проблеми на проблема и да положи необходимите усилия, за да го предотврати!

Четете още: 10 животни, които изчезнаха през последните 20 години