Над 10 хиляди деца без място в детската градина - София, градът който излъга майките!

Над 10 хиляди деца останаха без детска градина на първо класиране в София. Новина, която на фона на вечния и все така неуреден въпрос около записването на децата ни в детски заведения, никак не ни учудва. А трябваше..., трябваше да е иначе. Време беше фамозните обещания от миналите години, които кметът на столицата не спираше да повтаря, да бъдат най-после изпълнени. Но... „надежда всяка тука оставете“, както казваше един велик италиански поет от миналото.

Шест месеца след гръмкото обявяване на програмата за строителство на нови детски градини Столична община безсрамно „повдига рамене“ пред изоставящия график. И докато предходните години оставаха между 6000 и 7000 деца без място в детските градини и ясли в столицата по това време, сега те са с 4 000 повече.



Но ние помним. Според първоначалните обещания 12 нови сгради трябваше да бъдат отворени до края на годината. Пълен бошлаф! Сега, видите ли, бройката според реалистичните виждания на господата управници, била спаднала на осем..., цели осем детски градини, при това всички започнати в предишни години. Вие какво искате? За една година да ви построят 100 детски градини ли? По-важно е по Черноморието да се вдигнат палати, ама ей там, баш до вълните. Ако трябва и върху тях ще турят един хотел, ей така, да стърчи като... насред морската шир. Пък те, детските градини... „кучета ги яли...“.

Да вмъкнем само, че от планираните 31 нови строежа за 2021 г. при преполовена година, са подхванати едва два! Китайците цяла болница построиха за 8 дена, ние си играем на „тука има – тука нема“. Еми нема, нема и да има...

Ама те от Столична община нали от години все се бият в гърдите и хвалят как запретват ръкави и почват да строят градини: ей ги, бе, почваме ги, не ги ли виждате, тука до месец-два, до година-две, от мандат на мандат и накрая – вятър и мъгла. Всяка година между 5000 и 8000 деца в София остават извън всички жребии и класации, без да могат да ползват услугата общинска детска ясла/детска градина. Тази година децата на столицата, изхвърлени зад борда на безразличието, ще бъдат още повече.



Е, дори имаме и утеха, идваща от директор на Дирекция „Образование“ в Столичната община Мария Минчева... Над 3500 нови свободни места щели да бъдат обявени на второто текущо класиране, което ще се проведе на 29 май. Само дето общо 10 000 деца чакат за място в детска градина в София... Значи, останалите да се оправят – кой както може...

А то е толкова елементарно за разбиране. Няма места, защото няма градини. А дали наистина ще се построят онези 12 детски градини и 2 ясли, пардон, сега пък били 17, които се строят (брей, да не можеш чак бройката им да хванеш). Само дето чухме същите тези думи и миналата година...



А дотогава, притеснените за работните си места и оцеляването на семейството си родители ще вадят пари в трескаво търсене на частни институции, които малчуганите им да посещават. Там сумите нямат нищо общо с тези в държавните. Там, разбираш ли, нивото на възпитание е друго. За едно 600 до 800 лв. ще трябва да се бъркаш всеки месец, за да осигуриш на детето си подобаващата социална среда, а на себе си – работа. Кой колкото може да си позволи. А колко пари ще ти остават от месечната заплата (и дали въобще ще ти остават) за храна и осигуряването на други нужди, грижа го е някой?!

Ако децата ви, които трябва да посещават детско заведение, са две, е тогава - "яко да ви е дупе". В такъв случай за период от 5 години (когато се предполага, че ще влязат в училище, ама пак не е много сигурно) ще платите, по груби изчисления, най-малко около 70 000 лв., ако вземем предвид, че средната месечна такса е 600 лв.

И всяка година продължаваме да си задаваме все един и същи въпрос: Защо, след като последните десетилетия се раждат по-малко деца годишно, а обществото става все "по-богато", всяка година има криза за постъпване на децата в детската градина. Тази година кризата е дори още по-голяма. И съм сигурна, че 99,99 на 100 от питащите се знаят и отговора. Да, има все повече и повече средства, заделяни и от националния бюджет, и идващи от европейските фондове, но те не се влагат по предназначение. Много от нас знаят какво означава това – а именно, че част от тези средства отиват за други „проекти“ – предимно свързани с пътища, а друга – вероятно не малка, потъва към дъното на нечии джобове. Чии са тези джобове е въпрос на друга тема...



Въведената абсурдна точкова система, формираща критериите за класиране и прием в детските заведения, е чиста проба безобразие, което изправя много родители пред невъзможността да запишат децата си в желаното детско заведение. Това е основателна причина тази така "любима" на родителите точкова система спокойно да бъде квалифицирана като порочна практика, раждаща и благоприятстваща корупция и документни фалшификации.

Друг е въпросът, че групичките на щастливците, имали късмета да бъдат приети в детското заведение, наброяват 30 и повече дечица, предоставени на грижата на една учителка. И в това отношение сме далеч от европейските и всякакви други стандарти, свързани с отглеждането и обучението на нашите деца. Само за пример ще посочим страна като Великобритания, в която броят на децата в една група, падаща се на две учителки, е не повече от 15. Както виждате, проблемът е не само в недостига на детските градини, а и в крайно недостатъчния брой детски педагози!

Както сами може да се уверите, проблеми има. Предстои решаването им. Има си общини, кметове, общински съветници, министерства, министри и зам. министри, председател на министрите, омбудсман, парламент, депутати. И ако си обичат тази работа и си я вършат съвестно, сигурна съм, че ще стигнат до щастлив завършек за радост на родители и деца. Има и още една инстанция, но... нали знаете приказката: "Цар далеко, Бог високо". Дано бъдещото правителство да бъде по-ниско и по-близо до тях, най-малките. И всъщност – до бъдещето на света!

И да не вземе най-накрая да се получи точно като в един от онези така популярни напоследък вицове в картинки, по-известни като „миймове“, който гласи: „Обадиха ми се, че детето ми най-сетне е прието в детска градина... Много хубаво, ама той тази година е абитуриент!“

Четете още: Владо Каролев: С теб сме! Ей, как пък за толкова години не събрахме пари за един хеликоптер?