Най-абсурдните кандидати за президент в историята на човечеството

Вече всички знаем, че сред кандидат-президентите за следващия мандат фигурира и името на фолкпевицата Луна. И ако доскоро заканите ѝ, че ще атакува президентския пост звучаха като шега, време е да проумеем, че изпълнителката този път звучи абсолютно сериозно.

Вярно е, че регистрацията ѝ за президентските избори в ЦИК стана причина за многобройни майтапи и подмятания по неин адрес в социалните мрежи, но нека да видим тя ли е единствената скандална и абсурдна за подобен пост личност, изненадала с неочакваното си решение да оглави страната си. Оказва се, че не само у нас, но и по света има коя от коя по-нелепи и шокиращи кандидатури за президент.

Джело Биафра

Кандидатурата на американския пънк рок музикант и политически активист Ерик Рийд Баучър, или по-известен като Джело Биафра, бе определена като първата най-абсурдна кандидатура за века. През 2000 г. партията на зелените в Ню Йорк предлага легендарния фронтмен на Dead Kennedys за кандидат-президент на САЩ. Въпреки добре поднесената от него реч, оценена високо от наблюдатели и експерти, мнозинството от делегатите гласуват за Ралф Нейдър. Сред обещанията на Баучър са да въведе максимална работна заплата, но има и абсурдни, като да премахне военните и да намали възрастта за гласуване до пет.

Розан Бар

През годините е имало доста известни личности, които се опитаха да се кандидатират за президент на САЩ, но актрисата Роузън Бар стигна доста далеч, подавайки документите си във Федералната избирателна комисия през 2012 г. Кандидатурата на Бар насърчаваше психичното здраве и медитацията, но също така обеща да изпрати банкери от Уолстрийт в лагери за превъзпитание, припомнят от Thrillist.com. Актрисата стана популярна благодарение на сериала „Розан“ през 1988 г., а излъчването на последния сезон бе прекратено през 2018 г. заради расистки туит на Розан Бар.

Кание Уест

Случаят с Кание Уест е най-пресен за Щатите. Рапърът и бивш съпруг на риалити звездата Ким Кардашиян подаде кандидатурата си редом до тази на Тръмп и вече новоизбраният президент Джо Байдън миналата година. Кандидатурата му е издигната от партията Birthday Party. Изплълнителят обаче удари на камък и за него гласуваха едва 60 000 от гласоподавателите в САЩ. Въпреки фиаското рапърът не се отказа от амбицията си да продължи изявите си на политическата сцена. „Kanye 2024”, което е заявка за следващите президентски избори в САЩ, които ще се проведат през 2024 г.“, гласеше лаконичната му закана в Twitter след изборите.

Митьо Пищова и Радо Шишарката

А сега, да се върнем отново на родна земя и да си припомним какво се случи през 2016 г. Един култов тандем, представен от Димитър Маринов (Митьо Пищова) и Радослав Петров (Радо Шишарката) се впусна смело в битката за „Донкуков“ 2. Абсурдно беше и облеклото, с което тогава Митьо Пищова внесе документите в ЦИК. На събитието той се появи в анцуг в цветовете на родния трибагреник. "Символика, така беше Фидел Кастро, така съм и аз. Когато носиш герба на България, значи вярваш в България. Щом вярваш в България, хората ще повярват в теб", обясни той избора си.

Доналд Тръмп

Единственият сред скандалните и недолюбвани персони, който успя да оглави страната си, се оказа Доналд Тръмп. Макар че с времето свикнахме да го приемаме в ролята му на президент, факт е, че кандидатурата му преди пет години дойде като шок за милиони американци. Като още по-абсурден момент бе възприета и последвалата му победа. И нищо чудно. Преди да стане президент, Тръмп бе популярно публично лице с противоречива слава. От бизнес манат с не особено добра репутация и организатор на конкурси за красота, той се превърна в 45-ия президент на САЩ на 20 януари 2017 г., наследявайки на поста първия чернокож президент - Барак Обама.

Четете още: Направо сияе: Вижте Анджелина Джоли на червения килим, след като се събра с новото гадже (снимки)