Автор
Кристина Кирова

Не кралица, а светица: Великобритания ще канонизира Елизабет II?

Покойната кралица Елизабет Втора, която управляваше Великобритания цели 70 години, може да бъде канонизирана от Англиканската църква. Предложението за превръщането на Нейно Величество в светица е отправено от журналиста сър Чарлз Мур.

Той отбелязва, че когато папа Йоан Павел II почина, беше канонизиран "с изключителна бързина" и се пита какво пречи на Елизабет II да бъде издигната като светица, тъй като тя има достатъчно заслуги за това.

Според Мур, култът към Елизабет Втора става все по-силен с всеки изминал ден, а след смъртта ѝ, ще чуваме още повече истории как е помогнала на някого. Според Чарлз Мур, Нейно Величество притежаваше първото и най-важно качество за светица, което той нарича "героична добродетел". Той допълва още, че в света има много хора, които твърдят, че покойната кралица ги е избавила от болест.

Сър Мур обаче изразява съмнение относно предложението си, тъй като Англиканската църква има особено виждане по въпроса с увеличаването броя на светците, тъй като това не се е случвало от Реформацията насам.

За да подкрепи обаче убеждението си, че Елизабет заслужава да бъде канонизирана, той посочва пример за чудо, което кралицата е извършила само няколко дни след смъртта си:

"Братовчед ми Том Оливър страда от изключително остра хипохондрия и изпитва панически страх от инфекции, а след началото на пандемията, той се затвори вкъщи и не излизаше никъде. Не е напускал дома си почти три години, тъй като коронавирусът засили страха му от зараза. Том не е осъществявал контакт на живо с почти никого от 2020-а насам, но когато научи, че кралицата е починала, беше твърдо решен да отиде до Уестминстър Хол, за да се сбогува с нея. Той толкова силно вярваше, че трябва да отиде до ковчега ѝ, че чакаше на опашката от хилядите опечалени в продължение на 15 часа. А когато най-накрая е успял да влезе в Уестминстър хол и е видял ковчега на Елизабет, най-накрая е почувствал сякаш освобождаване от неоснователния си страх. От този миг всичките му притеснения се изпаряват и сега води съвсем различен начин на живот. Всички страхове изчезнали в мига, в който видял ковчега на кралицата".

Дали предложението на сър Чарлз Мур Елизабет Втора да бъде канонизирана ще бъде прието, все още не е известно. Очаква се папа Франциск да даде отговор в скоро време.

Четете още: Последните думи на Елизабет II, които тя казва ден преди да си отиде