Не кралица, а светица: Великобритания ще канонизира Елизабет II?

25 септември 2022 | 07:00
4873
3
снимки: Getty Images
3

Покойната кралица Елизабет Втора, която управляваше Великобритания цели 70 години, може да бъде канонизирана от Англиканската църква. Предложението за превръщането на Нейно Величество в светица е отправено от журналиста сър Чарлз Мур.

Той отбелязва, че когато папа Йоан Павел II почина, беше канонизиран "с изключителна бързина" и се пита какво пречи на Елизабет II да бъде издигната като светица, тъй като тя има достатъчно заслуги за това. 

Според Мур, култът към Елизабет Втора става все по-силен с всеки изминал ден, а след смъртта ѝ, ще чуваме още повече истории как е помогнала на някого. Според Чарлз Мур, Нейно Величество притежаваше първото и най-важно качество за светица, което той нарича "героична добродетел". Той допълва още, че в света има много хора, които твърдят, че покойната кралица ги е избавила от болест. 

принц филип, кралица елизабет втора

Сър Мур обаче изразява съмнение относно предложението си, тъй като Англиканската църква има особено виждане по въпроса с увеличаването броя на светците, тъй като това не се е случвало от Реформацията насам.

 

За да подкрепи обаче убеждението си, че Елизабет заслужава да бъде канонизирана, той посочва пример за чудо, което кралицата е извършила само няколко дни след смъртта си:

"Братовчед ми Том Оливър страда от изключително остра хипохондрия и изпитва панически страх от инфекции, а след началото на пандемията, той се затвори вкъщи и не излизаше никъде. Не е напускал дома си почти три години, тъй като коронавирусът засили страха му от зараза. Том не е осъществявал контакт на живо с почти никого от 2020-а насам, но когато научи, че кралицата е починала, беше твърдо решен да отиде до Уестминстър Хол, за да се сбогува с нея. Той толкова силно вярваше, че трябва да отиде до ковчега ѝ, че чакаше на опашката от хилядите опечалени в продължение на 15 часа. А когато най-накрая е успял да влезе в Уестминстър хол и е видял ковчега на Елизабет, най-накрая е почувствал сякаш освобождаване от неоснователния си страх. От този миг всичките му притеснения се изпаряват и сега води съвсем различен начин на живот. Всички страхове изчезнали в мига, в който видял ковчега на кралицата".

кралица елизабет втора

Дали предложението на сър Чарлз Мур Елизабет Втора да бъде канонизирана ще бъде прието, все още не е известно. Очаква се папа Франциск да даде отговор в скоро време. 

Четете още: Последните думи на Елизабет II, които тя казва ден преди да си отиде


Още по темата

Коментари

3 Vandim-без коментар
  25 септември 2022 | 18:26 отговор
 

Изход 20:4-6 4 Не си прави изваяно изображение, нито каквото и да било подобие на нещо, което е на небесата горе, което е на земята долу или което е във водите под земята.а 5 Да не им се покланяш, нито да им служиш,б защото аз, Йехова, твоят Бог, съм Бог, който изисква пълна преданост*!в Заради прегрешенията на бащите наказвам синовете до третото и четвъртото поколение на онези, които ме мразят,г 6 но проявявам милост* дори и към хилядното поколение на онези, които ме обичат и спазват заповедите ми.д

 
2 Боздуган
  25 септември 2022 | 17:15 отговор
 

Орбан заяви , че старицата е заподозряна в убийството на Даяна ! Може ли убийцата да е и светица ?

 
1
  25 септември 2022 | 07:07 отговор
 

ШИЗИ надежда дойчева, че откъде да знаеш че не си по грозен и по голем мангал от грозния софка маринова мангал.

 
 
25 септември 2022 | 07:07

!!! надежда дойчева: 15 години затвор са крайно недостатъчни !!! СНИМКА И КЛИП. Не съм ли много грозна циганка и с гадна циганска мутра.

 
25 септември 2022 | 07:08

!!! В престъпната група влиза и една жена. Лицето, Надежда Дойчева, която се занимава с недвижими имоти като нейната задача е да намира така наречените жертви. Фирмата с която оперира е „Кеър ту ю“ ООД. Актуалното състояние на фирмата към 12.10.2021 година е обявена в несъстоятелност, но това не пречи дамата с половинката си, Стоян К., да се ширят в голяма къща под наем в Банкя. Възниква въпросът: От къде имат пари да поддържат този висок стандарт на живот? !!! ................................................................................................................................................ !!! Надежда Дойчева е близка приятелка с Полина Станчева, разобличена от Господари на ефира за измами чрез уреждане на кредити, за което ви пращаме и снимка за доказателство. !!! ................................................................................................................................................ !!! Полина Станчева Хамид и Надежда Дойчева !!! СНИМКА. Абе това със сигур е една и съща надежда дойчева с нейната гадна и грозна циганска мутра ама тук малко повече с грим калугин и фотошоп ресурс е прекалила.

 
25 септември 2022 | 07:09

ШИЗИ надежда дойчева сигур се има за по голема българка от Надежда Михайлова :)

Добави Коментар

Най-четени