Не пускат транс жена да напусне Украйна, защото по паспорт е мъж

Транссексуалната украинска певица Зи Фамелу, която преди това се е изявявала под творческите псевдоними Борис Април, Аня Ейприл и Зианджа, не може да напусне Украйна.

Причина за това е фактът, че тя е родена като момче и в паспорта си фигурира под мъжкото име Борис Круглов.

View post on Instagram
 

Пред CBS News 31-годишната Фамелу се оплака, че руската инвазия в родината ѝ е изправила ЛГБТК общността пред сериозни изпитания и препятствия."

"Няма начин украинските гранични служби да ме пропуснат. Няма начин", споделя тревогата си тя.

View post on Instagram
 

"Тук минавам границата, на второ ГКПП отидох, но не ме пускат. Разпознават ме и се обръщат към мен с Боречка-Боречка. Помолих ги (граничарите) да ме сложат някъде, защото съм в опасност. Имам нужда от помощ да ме измъкнат някак от тук. Казват ми, Боречка-Боречка, връщаме те. Трябва да се свържа с властите на друга държава да ме измъкне оттук. Има хаос, хората са на опашки, хората бягат и крещят, ужасно е. Не знам какво да правя, спешно имам нужда от помощ. Всички тук са много трансфобни и хомофобски настроени", оплака се през сълзи Зи Фамелу във видеобръщение, публикувано от "Сегодня".

Близо 1.5 млн. души са напуснали Украйна от началото на войната с Русия, гласят данните на ООН. Очаква се след днешния ден те да надхвърлят тази бройка. Транс хората обаче се сблъскват с трудности при опитите си да излязат извън границите на страната.

View post on Instagram
 

Четете още: Нострадамус предсказал сблъсъка между Русия и Украйна и какви ще бъдат последствията