Никулден е! Сложете си люспа от шарана в портфейла, за да ви донесе пари

06 декември 2022 | 00:18
20451
1
Снимки: Pixabay
1

Въпреки че коледните пости са в стихията си, това не важи с пълна сила за ден като днешния. Имаме предвид, разбира се, нейно величество рибата. Днес нейната консумация дори се разрешава, даже задължава. Още повече че Никулден е вече акостирал и любимият морски дар вече е в тигана. Но преди да му се насладим в края на деня, нека да си припомним кой всъщност е свети Николай и какви ритуали и традиции спазваме от незапомнени времена до днес?

Свети Николай Мирликийски Чудотворец, известен още и като Свети Никола, е източноримски духовник, епископ на град Мира, който бил известен с отявлената си борба срещу езичеството и арианството. Още като младеж той наследил голямо богатство от баща си и раздал всичко на децата и бедните си съграждани.

Винаги откликвал с готовност при всеки зов за помощ. Притежавал целебни способности, поради което го наричали Чудотворец. След смъртта си е почитан като покровител на децата, моряците, рибарите, търговците, банкерите, бъчварите, фармацевтите и затворниците.

За разлика от повечето светци Николай не бил мъченик в буквалния смисъл на думата. Той доживял до дълбоки старини и починал на преклонна възраст с щастливата мисъл, че е успял да помогне на толкова много хора през живота си.

До наши дни са достигнали множество легенди, най-известните от които са тези за спасението от бурята, спасението на трите девици и спасението на трите деца.

Традиции и поверия за Никулден

Според народните поверия именно Свети Никола носи първия сняг, падащ от дългата му бяла брада, а най-често бялата снежна зима пристига именно след 6 декември.

По традиция на този празник се приготвя риба. Често се избира шаран, заради големите люспи - колкото по-големи, толкова по-голямо богатство в на обитателите на дома ще донесат те. Преданията казват, че Свети Никола спасил една пробита лодка от потъване като запушил дупката именно с шаран - това е причината традиционно, именно тази риба да присъства на празника.

Според поверието, ако настъпите люспа, някой от къщата ще се разболее. В някои краища на страната се вярва, че люспите от шарана трябва да се запазят. Това ще донесе здраве и благоденствие на обитателите на дома. Нито една люспа обаче не трябва да се подарява на никого извън семейството.

Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла - за да носи пари през цялата година. 

Костта от главата, която наподобява кръст, се запазва за лек против детски болести.

Цялото семейство се събира на трапезата, а тя не се вдига през целия ден. “Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава.” - казва народната приказка.

Някога на никулденската трапеза задължителен бил рибникът (шаран изпечен в тесто) и обредният хляб (в различните населени места се нарича никулски хляб, колак, боговица, светец), които се осветявали.

Освен задължителната риба на масата присъстват и други постни ястия - постни сърми и пипер с ориз, боб, варена царевица, жито и други.

Когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Св. Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете.

На 6 декември имен ден празнуват Николай, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо, Нина, Ния...

Честито на имениците!

Четете още: Яжте тези храни по време на пости

Коментари

1 Йокин
  07 декември 2020 | 19:30 отговор
 

От отдавна,нося, ЛЮСПИ,а по-беден,ставам.Явно не действа.

 
 
07 декември 2021 | 17:18

Богат си на ... запетаи.

Добави Коментар

Най-четени