Очаква се Омикрон да бъде в България между 10 и 15 декември

30 ноември 2021 | 16:34
9547
3
Снимки: Unsplash
3

Омикрон ще бъде в България между 10 и 15 декември. Това прогнозира математикът проф. Огнян Кунчев в „Тази сутрин“ по бТВ. Според него новият вариант на Ковид 19 ще влезе у нас заедно със студентите и работниците, които ще се приберат за празниците. Той, подобно на други учени, обаче посочи, че все още се знае малко за варианта и е трудно да се каже как би се развила една евентуална вълна, предизвикана от Омикрон. Според него обаче  ще усетим ефекта му с покачване на случаите около Коледа.

„Познаваме този вариант от около седмица. Алармиращото е, че за по-малко от месец успява да удесетори броя на заразените с него“, каза доц. Любомира Гломб, която завежда отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести.

Тя не се ангажира обаче с прогноза кога точно ще проникне Омикрон у нас.

„Засега РЮА има най-много опит. Симптоматиката не е различна. Тъй като населението на Южна Африка е по-младо, симптомите са по-леки. Това обаче не бива да служи като извод, че ще бъде така за варианта по принцип. Предварителните прогнози са добри“, каза още Гломб.

Тя допълни, че основният начин за борба с инфекциозните заболявания е ваксинация и превенция под формата на противоепидемични мерки.

Още по темата

Коментари

3 Петър
  07 декември 2021 | 22:33 отговор
 

Фанфари музика, манифестация, ще има ли? Поне да го видим тоя ми ти вирус измнислен на какво прилича. Две години го търсим, мамка му и вирус :)

 
2 Петър
  07 декември 2021 | 22:30 отговор
 

На кой терминал да го чакаме или с влака ще пристигне? Делегация за посрещането очаква ли се :))))))))))))

 
1 мангъройд
  06 декември 2021 | 15:26 отговор
 

Към колко часът точно, да знам да си запуша дупката на задника...

 

Добави Коментар

Най-четени