Официално в UK: Няма мама, няма тате, има само раждащ родител

12 февруари 2021 | 17:25
11303
6
Снимки: Pixabay
6

Две болници във Великобритания са задължили персонала си да използва термините "раждащ родител", "човешко мляко" и "мляко от хранещ родител" вместо наложените с векове думи "майка" и "кърма". Решението е взето с цел да се покаже толерантност към транссексуалните хора, така че те да не се чувстват обидени и дискриминирани, съобщава "Таймс".

Университетските болници в Брайтън и Съсекс NHS Trust разкриха още цял куп фрази на основата на пол. Идеята им е базирана на стремежа да се ликвидира "основната трансфобия". Тръстът е първият в страната, който официално осъществява такива радикални промени на своя отдел за майчинство и акушерство - който сега ще бъде известен като "родителски услуги".

Сред другите думи, претърпели промяна, са "жена", заменена с фразата "лице". Тепминът "баща" пък е заместен с "родител", "съ-родител" или "втори биологичен родител", в зависимост от обстоятелствата. Новите термини ще бъдат използвани при вписването в документи, протоколи и комуникация в рамките на тръста. Те ще се използват и при обсъждане на бременност, раждане и родителство на ниво популация - например на среща.

В тази връзка в политически документ, публикуван тази седмица, се посочва, че служителите не трябва да спират да използват думата "жена" или други термини, описващи майчинството, но трябва да започнат съзнателно да добавят думата "хора" и друг по-приобщаващ език. В него се казва: "Идентичността на пола може да бъде източник на потисничество и неравенство в здравеопазването. Съзнателно използваме думите "жени" и "хора" заедно, за да стане ясно, че сме ангажирани да работим за справяне с неравенствата в здравеопазването за всички, които използват нашите услуги".

"Жените често са в неравностойно положение в здравеопазването, както и транс и небинарните хора. Ние също така признаваме, че в момента има биологичен есенциализъм и трансфобия, присъстващи в елементите на основните повествования и дискурси за раждането... Целта ни е да защитим нашите транс и небинарни потребители на услуги и здравни специалисти от допълнително преследване в резултат на промените в терминологията, признавайки значителното въздействие на това върху психологическото и емоционалното благосъстояние".

Тази концепция е приветствана от редица кампании за приобщаване, една от които - TransActual, написа в Twitter: "Това е фантастично, браво. Да се надяваме много други тръстове да последват примера. Всеки заслужава да бъде третиран с достойнство и уважение".

Около 1% от възрастното население във Великобритания се идентифицира като транссексуално или небинарно, въпреки че има догадки, че транс населението в Брайтън и Хоув е по-голямо. Макар и да не съществуват официални данни за транс общността, изследванията показват, че близо 10% от населението на Брайтън и Хоув се идентифицират като LGBTQ+, в сравнение с около 2,2% от общото население.

Службата за национална статистика изчислява, че в Обединеното кралство има приблизително 200 000-500 000 транс-хора. Въпреки това се казва, че няма надеждна или ясна индикация за истинското число.

За финал ви припомняме историята на 34-годишния Фреди Макконъл, който стана първият британски транссексуален мъж, раждал някога дете. Фреди, който успя да забременее през 2017 г., бе законно мъж, когато роди първото си дете Джак през 2018 г., но година по-късно загуби съдебна битка във Върховния съд на Англия, свързана с желанието му да бъде регистриран като "баща" в свидетелството за раждане на сина си. Но според закона за децата от 1989 г., хората, които раждат, трябва да бъдат регистрирани като майки.

През ноември 2020 г. съдии от Върховния съд отхвърлят жалбата му да бъде посочен като "баща" в удостоверението за раждане на детето му. Журналистът, който вече е загубил два кръга от съдебна битка, коментира, че е принуден да бъде записан като "майка", което нарушава човешкото му право на уважение към личния и семейния живот.

Макконъл започва лечение с тестостерон през 2013 г. и претърпява операция за преоформяне на гръдния кош. Той обаче запазва женската си репродуктивна система. През 2016 г. прекратява хормоналното си лечение след съвет за фертилитет, и забременва през 2017 г., използвайки донор на сперма.


Четете още: Транссексуални знаменитости

Още по темата

Коментари

6 Една нормална
  27 юли 2021 | 00:38 отговор
 

Господи Боже!Ненормалници!

 
5 i
  16 февруари 2021 | 20:59 отговор
 

и тия изроди ще ни натрисат шибаните си ценности и ще ни дават акъл как да живеем. посланничката им беше много активна в агитацията за истамбулската конвенция. искараха ни диваци, а те цивилизовани хора. трябват им няколко атомни бомби да се пречистят. тоя остров ни докара две световни войни. светът ще живее по добре от тях.

 
4 фен
  15 февруари 2021 | 19:05 отговор
 

Да питам,на комшията,помагащ,за бебето,СЪЕ.БАЧ, ЛИ ДА ВИКАМЕ?

 
3 Фвб
  12 февруари 2021 | 22:40 отговор
 

Изроди,желаещи секс с деца под 12 години и даже по- малки. Вие хора ще си премълчите ли това. Помислете, утре вашите деца ще бъдат жертви. И закона ще пази не тях, а тези който са ги изнасилили. И ви е ще бъдете лошите. Помислете сега. Утре ще бъде късно.

 
2
  12 февруари 2021 | 19:42 отговор
 

Престъпление към човечеството в услуга на перверзна зависима прослойка в обществото, която в бъдеще ще дискриминира нормалните. Това ще доведе до разпад на семейството и от там до всеобща криза и упадък на човешкото общество с много тежки последици.

 
1 Българин
  12 февруари 2021 | 18:05 отговор
 

Европа свършва там, където започват джендърите. Планът на евреите за затриване на бялата раса продължава, но ще заличи само Западналата Европа, защото приоритети на правителствата там вече са наркомани, травестити, побъркани, умственоизостанали и хитреци, а мюсюлмани и негри да чукат бели жени. Врагът вече е белият хетеросексуалин мъж, който бачка и изобретява за целия свят. Радвам се, че живея в България.

 
 
Истината
12 февруари 2021 | 19:16

България трябва да снабдява палестинците с оръжия и да плати на Пакистан да хвърли атомна бомба над Изсраел. После няколко хиляди години ще има мир и просперитет за човечеството.

Добави Коментар

Най-четени