Пак се срещаме след 10 години, г-н Кърт Вoнегът!

11 април 2017 | 11:40
3900
1
1

Преди точно 10 години, на 11-и април, Кърт Вонегът седеше в креслото си в дома си в Манхатън и гледаше през прозореца. В един момент се изправи, качи се на една табуретка и се протегна да вземе книга от горния рафт на една от огромните си библиотеки. Стъпи накриво, падна и удари лошо главата си. Бърза помощ. Черепно-мозъчна травма. 84-годишният писател почина след часове.

Или поне това е официалната история. Истината е съвсем друга. Няколко едноръки робота от планетата Тралфамадор от "Кланица 5" дойдоха и отвлякоха създателя си. Своебразна критика на индустриалното и технократско общество, разбира се, те нямат никакви скрупули. Вонегът разговаря с тях на тайния език от "Котешка люлка", като им разказва военните си псевдоспомени от "Времетръс". Отива и се запознава с прекрасния Дафодил XXI от "Фарс или никога вече самота", поспорва с литератори дали името му на българските корици трябва да се транскрибира като "Кърт Вонегът" или "Курт Вонигът" (доста модерно през 80-те) и дори пообсъжда творчеството на абстракциониста-експресионист Рабо Карабекян (негов герой от "Синята брада") със самия него.

Четете още: Когато жертвата и изнасилвачът се срещнат лице в лицеВ реалността на днешната дата светът научи за физическата смърт на писателя Кърт Вонегът. За физическата. Защото книгите му не умират. Както е казал един негов колега, Михаил Булгаков: "Ръкописите не горят".

Автор: Благовеста Дамянова

Четете още: Коцето Калки взриви публика и жури в "Капките"

Коментари

1
  11 април 2017 | 21:04 отговор
 

ПОКЛОН!

 

Добави Коментар

Най-четени