Преди точно 15 години, на 11-и април, Кърт Вонегът седеше в креслото си в дома си в Манхатън и гледаше през прозореца. В един момент се изправи, качи се на една табуретка и се протегна да вземе книга от горния рафт на една от огромните си библиотеки. Стъпи накриво, падна и удари лошо главата си. Бърза помощ. Черепно-мозъчна травма. 84-годишният писател почина след часове.

Или поне това е официалната история. Истината е съвсем друга. Няколко едноръки робота от планетата Тралфамадор от "Кланица 5" дойдоха и отвлякоха създателя си. Своебразна критика на индустриалното и технократско общество, разбира се, те нямат никакви скрупули. Вонегът разговаря с тях на тайния език от "Котешка люлка", като им разказва военните си псевдоспомени от "Времетръс". Отива и се запознава с прекрасния Дафодил XXI от "Фарс или никога вече самота", поспорва с литератори дали името му на българските корици трябва да се транскрибира като "Кърт Вонегът" или "Курт Вонигът" (доста модерно през 80-те) и дори пообсъжда творчеството на абстракциониста-експресионист Рабо Карабекян (негов герой от "Синята брада") със самия него.

Четете още: Когато жертвата и изнасилвачът се срещнат лице в лице



В реалността на днешната дата светът научи за физическата смърт на писателя Кърт Вонегът. За физическата. Защото книгите му не умират. Както е казал един негов колега, Михаил Булгаков: "Ръкописите не горят".

В памет на един от най-блестящите умове в историята на литературата, ви представяме шепа от неговите мисли и послания:

"Ако Исус беше жив днес, щяхме да го убием със смъртоносна инжекция. Това наричам прогрес. Ще се наложи по абсолютно същата причина, по която е убит и първия път. Идеите му просто са прекалено либерални."

"За мен светец е този, който се държи почтено в непочтено общество."

"Ние сме това, което претендираме, че сме, затова трябва да внимаваме какво претендираме, че сме."

"Вярвам, че четенето и писането са най-полезните форми на медитация, открити някога. Като четем произведенията на най-интересните умове в историята, ние медитираме с нашия ум и с техния. За мен това е чудо."

"Ако сериозно искате да разочаровате родителите си, а хомосексуализмът не ви е по душа - заемете се с изкуство."

"Не си губете времето в завист. Понякога ще бъдете в предна позиция, понякога ще изоставате. Надбягването е дълго и в крайна сметка е със самите вас."

"И двамата бяхме убедени тогава, а аз продължавам да мисля така и до днес, че животът може да бъде съвсем лек и приятен; достатъчно е да намериш нужното удоволствие в десетина неща, които да се повтарят безконечно."

"Големият проблем с тъпите копелета е в това, че са твърде тъпи, за да могат да повярват, че съществува възможност да си умен."

"Друг недостатък на човешкия характер е това, че всеки иска да строи, а никой не иска да се занимава с поддръжка."

"Любовта е там, където я срещнеш. Глупаво е да я търсиш."

"Моля, по-малко любов и повече добро отношение."

"Хората те оценяват най-пълно, когато положат цветя на гроба."

"Живеем на света без цел, ако не успеем да си измислим такава цел. В това съм напълно убеден."

"Познавам твърде малко хора, които мечтаят да има свят и за внуците им."

"Навсякъде и винаги правосъдните системи не се вълнуват изобщо дали е постигната справедливост. Както с гладиаторите на римляните, правосъдните системи са начин несправедливите правителства - а други правителства няма - да са страшно забавни, когато на карта е заложен животът на съвсем истински хора."

"Зигмунд Фройд казва, че не знае какво искат жените. Аз знам. Искат много хора, с които да си приказват."

"Ако не можеш да пишеш ясно, по всяка вероятност не можеш и да мислиш толкова добре, колкото си мислиш."

"Ако самоуважението си счупи крак, кракът не може никога да оздравее. Собственикът му трябва да го застреля."

"Скъпи бъдещи поколения: моля, приемете нашите извинения. Бяхме пристратени към петрола."

"Добрата стара Земя – можехме да я спасим, ако не бяхме толкова алчни и мързеливи."

"Ние не сме в състояние да се избавим от злите помисли на човечеството. Но можем да се избавим от машините, които ги привеждат в действие. Давам ви свещена парола: РАЗОРЪЖЕТЕ СЕ."

Четете още: Коцето Калки взриви публика и жури в "Капките"