Автор
Ива Петрова

Пекар създаде хляб в цветовете на украинското знаме

Откакто руската армия нахлу в границите на Украйна преди близо месец, цял свят е протегнал ръка, за да помогне на бежанците, изразявайки по всевъзможни начини любовта и подкрепата си към украинския народ.

Такъв е и Матео Кунсоло – италиански пекар, който сътвори специално кулинарно произведение, което той нарече "хляб за мир".

View post on Instagram
 


Матео е собственик на малка пекарна в градчето Парабиаджио край Неапол. Тестеното изделие той създава малко след руската инвазия в Украйна. Изработва го в цветовете на украинския флаг, като с големи жълти букви, от външната му страна, изписва надпис на английски - "мир".

Печенето на този специален хляб Кунсоло съчетава и с други подобни дейности. Той и останалите пекарни в града до момента са изпекли над 600 кг бисквити, с които планират да пътуват до полско-украинската граница тази седмица. Освен сладкишите те носят лекарства, памперси, храна, дрехи.

„След като си бягал от бомбите, вероятно си пътувал през нощта през горите в студа, си мисля, че една бисквита е като утешителна прегръдка, която може да накара децата да се усмихнат отново“, споделя Матео пред Associated Press.

View post on Instagram
 

Четете още: Дейвид Бекъм даде Инстаграм профила си на украинска лекарка