Автор
Весела Георгиева

Петя Дикова за влизането на Иванчева в затвора: Сърцето ми се къса за едно дете, което няма да спи до майка си тази нощ

Стотици коментари белязаха едно събитие, случило се в деня на свободата на словото у нас - влизането в затвора на бившия кмет Десислава Иванчева. Както Woman.bg вече писа, вчера Иванчева сподели в социалните мрежи, че влиза зад решетките в Сливен.

Тя е осъдена да излежи 6 години затвор за корупция за изнудването на строителния предприемач Александър Ваклин и получаването на подкуп от 75 000 евро. На по 5 и 4 години ефективно са осъдени и Биляна Петрова, и Петко Дюлгеров. Решението на Висшия касационен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Иванчева и нейните двама съмишленици бяха задържани в центъра на София на 17 април 2018 г. като от автомобила, в който са пътували Иванчева и Петрова, бяха иззети предварително белязани банкноти от евро, дадени от изнудвания бизнесмен Александър Ваклин.

Като кмет и заместник-кмет на „Младост“ Иванчева и Петрова бяха обвинени, че са принудили Ваклин да им даде подкуп в замяна на издаването за строително разрешение. Ролята на Петко Дюлгеров, който в миналото също е бил кмет на район „Младост“, е била на посредник.

Вчера Иванчева бе отведена в затвора в Сливен. Медиите разпространиха видео, в което тя гушка едногодишното си дете, разделяйки се с него, плачейки. Клип, който разбираемо докосна много хора пред телевизорите.

"Опитах се да гледам кадрите с Десислава Иванчева. Не успях. Сърцето ми се къса да гледам плачещото бебенце, последната целувка, малките ръчички, протегнати за прегръдка.
Не защитавам бившия кмет. Видях я в “Майчин дом” преди 4 години, когато я доведоха с вериги, сякаш идва от Гунтанамо. Никой, който я е видял тогава, не може да забрави гледката. Още тогава беше прекалено, брутално. И днес е така.
Сърцето ми се къса за едно детенце, което няма да спи до майка си тази нощ", написа тв водещата Петя Дикова.

Последваха още много. Коментари.

"Слушах новините докато чистех в кухнята и ми се сви стомахът. Упражняват се върху една жена. Не отричам стореното, но в нея ли се огледаха, тя ли е Престъпникът... Много избирателно и също толкова лицемерно. И аз за детенцето, и за липсата, която то ще усеща...", пише Емануела Толева.

"Това си мислех и аз днес. Как така в България все жени го отнасят, биват наказвани, оплюти, обругавани? И нито един мъж?!", продължава темата Тео Ушев.

"Аз не разбирам защо тази клета жена беше нарочена да изкупи вината на цял един народ?... Ще се помоля на свети Мина да защити и пази двете жени, които изкупуват неправомерно и по най-жестокия начин нашите грехове! ", коментира Вида Пиронкова.

„Всяка човешка драма е нещастие, но в крайна сметка и убиецът на пътя, който шофира пиян и убива хора и той е човек и има семейство. Трагедията е и за двете семейства, но никой не поставя под съмнение необходимостта от наказание на престъпниците“, коментира бизнесменът Александър Ваклин, подал сигнала срещу Иванчева и останалите осъдени.

Разбира се, имаше и такива коментари. Че в затвора има още доста майки... И че всеки, нарушил закона трябва да си понесе последствията.

Късно снощи в столицата бе организиран протест срещу вкарването на Иванчева в затвора. Той бе организиран от гражданско обединение. А целта му бе "да се припомнят фактите, свързани с тяхното набеждаване в подкуп".

Организаторите посочиха, че предстоят още действия "срещу несправедливото им осъждане".

Защитата на Десислава Иванчева поиска тя да бъде помилвана от президента. От вчера в интернет и пред Съдебната палата се събира подписка за помилването на двете жени. Очаква се тя да бъде внесена в Президентството.

Държавната милост се полага само в изключителни случаи, а право да решава кой да я получи е делегирано на вицепрезидента Илияна Йотова. Какво ли ще бъде нейното решение?