Вторият (след Чарлз) син на британската кралица Елизабет Втора - принц Андрю, вече е без почетните си военни и кралски звания. Това стана ясно, след като вчера медиите разпространиха новината, че херцогът на Йорк отива на съд в САЩ по повдигнатото срещу него обвинение в сексуално насилие.

Освен че Андрю вече няма да бъде наричан "Негово Височество", той ще трябва да се раздели и с попечителските си права над редица обществени организации.

Причина за решението на кралицата да лиши сина си от въпросните титли и отговорности на сина си, са именно обвиненията срещу него в изнасилване.

"С одобрението и съгласието на кралицата военното назначение и кралското покровителство на херцога на Йорк бяха върнати на кралицата", пише в официалното съобщение от двореца.

"Херцогът на Йорк няма да изпълнява публични задължения. Той ще защитава името си по това дело като частен гражданин", съобщават още от Бъкингамския дворец.

Припомняме, че принцът бе обвинен от американката Вирджиния Джуфре, че е правил секс с нея против волята ѝ няколко пъти, когато е била на 17 години. Самият херцог категорично отрича тези твърдения.

View post on Instagram
 

В интервю за Би Би Си преди две години принц Андрю каза, че не си спомня някога да е срещал Джуфре, сега 38-годишна жена с три деца, живееща в Австралия. Тя твърди, че сексуалните посегателства са били извършени в Лондон, Ню Йорк и Вирджинските острови, както и че принц Андрю е бил наясно с факта, че тогава тя е била на 17 години, или с други думи - непълнолетна.

След обвиненията в изнасилване принц Андрю беше освободен от кралските си задължения. В делото, заведено от Вирджиния Джуфре, се твърди, че Джефри Епщайн, осъден педофил, е дал момичето назаем на принца, за да му достави сексуални ласки. Според твърденията на Джуфре, Андрю я е изнасилил три пъти в къщата на Гислейн Максуел в Лондон преди повече от 20 години.

View post on Instagram
 

Четете още: Принц Андрю отива на съд в САЩ по обвинение в сексуално насилие