Принц Андрю отива на съд в САЩ по обвинение в сексуално насилие

Принц Андрю, херцог на Йорк, се изправя пред американски съд по обвинения в сексуално насилие. Това се случва, след като молбата му за отхвърляне на иск, заведен от Вирджиния Джюфре, не бе приета, пише BBC.Той е вторият син (след принц Чарлз) и трето дете (след принц Чарлз и принцеса Ан) на Кралица Елизабет II и Принц Филип.

Решението е на съдията от Манхатън Люис Каплан. Според съдията, взел решението - Люис Каплан от Манхатън, е все още твърде рано да се прецени дали разсекретено споразумение от 2009 г. между Вирджиния Джюфре и покойния финансист Джефри Епстийн е целяло да освободи от отговорност хора като принц Андрю. Той не е страна по договорката, която според защитата му го оневинява.



Адвокатите на херцога на Йорк настояват, че през 2009 г. американката е дала лично съгласие да не завежда дела срещу хора, свързани с Епстийн. Това се е случило при договаряне на обезщетение по заведен от Джюфре иск срещу финансиста.

Адвокатите на обвинителката обаче са категорични, че споразумението важи само за подписалите се под него, но не и "за трети страни". Към момента коментари по повод решението на съдия Капалан не са дадени както от страна на представители на Андрю, така и от такива на ищцата.

Американката Вирджиния Джюфре (38 г.) повдигна обвинение срещу принц Андру в сексуално насилие, посочвайки, че е била жертва на трафик от страна на финансиста Джефри Епстийн, извършен с цел да прави секс с принц Андрю в Лондон, когато е била 17-годишна и непълнолетна според законите в САЩ. Застореното с нея тя изисква от принца финансово обезщетение.

Синът на кралица Елизабет Втора категорично отхвърля всички твърдения на американката. Официално засега не са му отправени обвинения, а съдебната процедура по иска, заведен от Джюфре през лятото, все още е в начален етап.

Американката е една от обвинителките на финансиста Джефри Епстийн, който бе осъден за трафик на непълнолетни за сексуална експлоатация. Той почина в затвор в Манхатън през лятото на 2019 г. В иска срещу принц Андрю Джюфре твърди, че именно Епстийн и негова приятелка са я принудили да прави секс с британския принц.

Четете още: Съсипаха го: Режат сцената с Крис Нот от финала на 'И просто ей така'