Последните изчезващи племена, погубени от цивилизацията (СНИМКИ)

14 януари 2019 | 15:15
27562
0
Снимки: Instagram/JimmyNelson
0

В ерата на динамично развитие, свръх консумация и нестихващо жадуване за последователи и лайкове в социални мрежи, все още съществуват племена, живеещи извън пределите на съвременната цивилизация. От тях можем да научим за произхода на човечеството, както и за нещата, които могат да ни направят истински щастливи.

Един от немалкото пътешественици, които се впускат в търсене на корените на човечеството, е и Джими Нелсън – американски фотограф, известен с интригуващите си пътеписи и изумителни снимки на изчезващи племена, които той прави, докато обикаля из различни точки на света.

Всичко започва преди 8 години. От Монголия до Индонезия, през Ладакх в Индия и Папуа Нова Гвинея, Джими пътува и прекарва седмици наред с всяко от племената, за да се докосне отблизо до неговите нрави и обичаи, оцелели през вековете.

Обикаляйки света в търсене на древното, мистичното и различното, той запечатва върху фотографската си лента лицата и всеки един детайл от живота и бита на хората от тези племена. Лица, които до броени години вече никой няма да познава – погубени от съвременната цивилизация, от поголовното унищожение на природата в тези краища на планетата.

Резултатът не закъснява! Зашеметяващите кадри на 30 изчезващи племена от първото си околосветско пътешествие Джими Нелсън публикува в книгата си "Преди да ги отминат". Фотографиите покоряват с великолепието и красотата на изчезващите цивилизации, с непреходността и величието на една отиваща си епоха.

През 2018 г. Нелсън публикува втория си голям проект, озаглавен "Почит към човечеството". Той е резултат от посещението и запознаването му с още 34 местни култури от пет континента.И докато първата му книга представлява предимно колекция от снимки, този път фотографът решава да разшири и обогати научния си труд с описание на различните традиции и ритуали, с поместването на карти, местни факти и цял куп лични интервюта.

"Исках да поставя живите представители на тези древни племена на пиедестал – така, както никой до този момент не ги е виждал", споделя той.

Желанието на Нелсън е да разкрие пред света чара и красотата на хората от тези племена, вплетени по неподправен начин в техните маски и ритуали, в начина им на обличане и отношението им към света и стихиите.

В своята работа Джими изследва идеята за връщането и повторното свързване на съвременния човек с корените му и с разбиранията за живота на неговите предците. За връщането към началото, към естеството на човека, към неговата изначална същност и природа.

Вижте фотографиите на Джими Нелсън в нашата << ГАЛЕРИЯ >>

Четете още: Джарава - племето, което живее с бита си отпреди 55 000 години (Снимки)

Още по темата

Коментари

Добави Коментар

Най-четени